Flygtet nordjyde anholdt i Thailand

Retssag om skattesnyd for millioner venter i Hjørring

 <i>Lars Pauli</i>

Lars Pauli

HJØRRING/THAILAND:I flere år har en 48-årig nordjyde været internationalt efterlyst, fordi han er flygtet fra en retssag ved byretten i Hjørring om unddragelse af skat og moms for millioner af kroner. I november var det slut med at undgå myndighederne, da han blev anholdt og fængslet i Thailand.

Nu er der uklarhed om, hvor han er fængslet og hvorfor.

Det var i august 2010, at den 48-årige mand med udsigt til en retssag og anklage om at have undladt at betale moms og skat for i omegnen af otte millioner kroner forlod hjem og byggefirma i Hjørring og flygtede ud af landet.

Anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi ønsker ikke at oplyse den eksakte anklage mod nordjyden, fordi den endnu ikke er forkyndt for ham, oplyser specialanklager David Schmidt Hvelplund.

Anholdt på restaurant

Den 48-årige blev efter flugten internationalt efterlyst, men har undgået at blive konfronteret med den efterhånden gamle skattesag - indtil slutningen af november på en restaurant i Phuket i Thailand.

Det lokale politi ville kontrollere mandens pas og opdagede, at hans visum var udløbet i april 2013. Han blev arresteret og fængslet, da politiet opdagede, at den 48-årige også var efterlyst.

Det er uvist om, nordjyden også er sigtet for at have begået kriminalitet i Thailand. Det har ikke været muligt at få kontakt til den danske ambassade i Thailand, og Udenrigsministeriets Borgerservice er ikke vendt tilbage efter NORDJYSKEs henvendelse om den 48-åriges situation i Thailand.

Forventer deportation

Anklagemyndigheden i Nordjylland forventer, at den 48-årige bliver deporteret til Danmark, hvorimod den 48-åriges beskikkede forsvarer fra skattesagen ved retten i Hjørring forgæves forsøgt at komme til Thailand for at hjælpe sin klient.

- Jeg ved ikke, hvilket fængsel han sidder i, eller om han er sigtet eller tiltalt for noget udover, at han ikke har visum. Jeg ved ikke, om han får den fornødne advokatbistand, og det er ikke særlig rart at sidde i fængsel i Thailand, siger Niels Fjeldberg om sin klient, der ligesom i Hjørring, har oprettet et byggefirma i Thailand.

Han har kontakt til den danske ambassade, men den medarbejder, som skal hjælpe i sagen, har haft ferie.

- Jeg ville rejse til Thailand for at hjælpe min klient, men byretten i Hjørring mener ikke, der er grund til at bruge penge det, siger Niels Fjeldberg.

Retten siger nej

Retten har nemlig afslået at betale forsvarerens omkostninger.

- Niels Fjeldberg er beskikket forsvarer for den 48-årige i forbindelse med sagen ved byretten i Hjørring, og set ud fra den sag er der ingen grund til at rejse til Thailand, begrunder dommer Dorthe Petersen afslaget.

Retten har hos anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi forhørt sig, om anholdelsen i Thailand sætter den danske skatte- og momssag i et nyt lys.

- Anklagemyndigheden har oplyst, at den ikke har planer om at efterforske eller foretage afhøringer i Thailand. Derfor har den beskikkede forsvarer heller ingen opgaver i Thailand i forbindelse med den sag, forklarer dommeren.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.