For 130 millioner kroner naturpleje

Fem nordjyske kommuner med i et EU-projekt, der skal sikre værdifuld natur og gøre naturpleje til en bedre forretning

Halkær Bredning er et at de områder, der er med i projektet. Arkivfoto Jens Morten <i>Pressefotograf Jens Morten</i>

Halkær Bredning er et at de områder, der er med i projektet. Arkivfoto Jens Morten Pressefotograf Jens Morten

NORDJYLLAND:Otte kommuner i Nord- og Midtjylland (Jammerbugt, Aalborg, Rebild, Vesthimmerlands, Mariagerfjord, Viborg, Randers og Skive) har i samarbejde med landbruget og Naturstyrelsen fået godkendt et projekt, der blandt andet skal gøre naturpleje til en bedre forretning for lodsejeren.

Projektet, der har undertitlen "Landmanden som naturforvalter", finansieres af EU-Kommissionens LIFE-program, og er et såkaldt ’integreret naturprojekt’. Det betyder, at det favner bredt og omfatter så forskellige emner som en forbedret ejendomsstruktur, vækst og udvikling i landdistrikterne samt vandmiljø og klimamål. Virkemidlerne i projektet vil være jordfordeling, dannelse af fællesskaber omkring afgræsning, afsætning af kødet og mere viden om og optimering af de støtteordninger, der er til naturafgræsning.

Projektet er målrettet sjælden og sårbar natur - primært i ådalene i 11 Natura 2000-områder med i alt 31 delområder fordelt over de 8 kommuner.

Erfaringerne og de værktøjer, der udvikles undervejs, skal også kunne bruges af andre, så flere forskellige naturområder kan blive græsset og få det bedre med rigere plante og dyreliv.

Det samlede beløb er på 130,1 mio. kr. EU betaler 60 procent af udgifterne, den statslige medfinansiering er på 33 mio. kr., kommunerne lægger samlet set 8 mio. kr. i projektet, og resten finansieres af Aage V. Jensens Fond og 15. Juni Fonden.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden