Fords fornuftige storebror

Den nye Ford Galaxy byder på mere plads, avanceret sikkerhedsudstyr og teknologiske spidsfindigheder

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

ENGLAND:Den fornuftige storebror og den frække mindre.

Den klassiske opstilling ses ikke kun i de små hjem, men også i bilernes verden, hvor Ford med Galaxy og S-Max har skabt to meget forskellige søskende af det samme DNA, som stammer fra undervognen på den nye Mondeo.

De har begge plads til syv om bord, men den kantede og rummelige Galaxy adskiller sig meget fra den strømlinede og spændstige S-Max. Vi har som et af de første danske medier kørt Galaxy. Det foregik i højrestyrede modeller i sydengelske Goodwood.

Her er Galaxy bilen til de virkelig pladskrævende, der behøver en tredje sæderække, som faktisk kan rumme to granvoksne mænd og ikke kun store skolebørn. Det er bilkøbere, som måske også har kig på den nye Renault Espace eller tvillingerne VW Sharan/Seat Alhambra.

Med en pris på 590.000 kr. for testbilen, en 180 hk TDCI med det dyreste Titanium-udstyr, befinder vi os da også i de højere luftlag. Men da de fleste Galaxy bliver solgt til firmafolket, tæller den beskatningsmæssige værdi. Her er værdien 500.000 kr,. endda med automatgear. En relevant model er Trend 2,0 TDCi med 150 hk og manuelt gear. Den har en pris på 521.000 kr. og en beskatningsværdi på 429.000 kr. - på en tilsvarende S-Max er den 371.000 kr.

Afrundet design

Designerne har poleret hjørnerne på tredje generation af Galaxy, som afløser den mere skotøjsæske kantede model fra 2006. Samtidig får Galaxy mærkets nye Aston Martin-agtige front med sammenknebne øjne af forlygter.

Galaxy matcher med sine 4,85 meter og en akselafstand på 2,85 meter forgængeren.

Der er heller ingen tvivl om, at familieflytteren er en stor bil. Men den opleves letkørt og som en mindre af slagsen. Du har dog ikke samme adrætte fornemmelse som i S-Max, hvor det skarpe styretøj og den præcise undervogn gør, at du nærmest kan følge vejstriberne og ideallinjerne i sving. I skarpe sving mærker du, at karrosseriet bevæger sig mere, og den store bil indbyder heller ikke just til at lege svingpjatter på snævre veje.

Komfortabel fremfærd

På motorvejen ligger Galaxy’en klippefast. Den 180 hk diesel er pakket rigtig godt ind og leverer momentet på 400 Nm silkeblødt. Forbruget på 20,0 km/l er bestemt i orden. Selv om det seks trins gearskift klikker blødt og ubesværet, vil vi til enhver tid betale de 25.000 kr. ekstra som den seks trins Powershift automatgearkasse med dobbeltkobling koster. Den skifter fjerlet.

Bag rattet har du udsigt til et afdæmpet, men funktionelt instrumentbord, der afløser den tidligere sølvglinsende bling-opstilling. Nu er der mere ro over sagerne. Instrumenthuset er i testbilen det avancerede TFT-display med højopløselig grafik, bl.a fra navigationsanlægget. Kørestillingen er høj og forholdsvis opretsiddende bus-agtig med udsigt til de store sideruder ved A-stolpen, som både giver godt udsyn og en oplevelse af interregionaltog. Det passer godt til bilen.

Galaxy er frem for alt lagt an på komfort, og det gør heller ikke noget. Faktisk er undervognen ved tredje sæderække, hvor der kan sidde to personer, gjort mere komfortabel med en avanceret integral bagaksel.

Det giver ud over bedre komfort og en fastere bagende i sving også et lavere lydniveau, så chaufføren up front kan konversere mere lavmælt med passagererne på bagerste sæderække, som er standard.

Udsynet her og på anden række er ok, men man kan mærkværdigvis kun rulle bagruderne ned til en tredjedel.

Intelligent fartpilot

Ford er først med et nyt system, hvor du elektrisk med et tryk på en knap kan lægge både anden og tredje sæderække ned, mens den tredje også kan hæves med et tryk på en knap. Det koster 4.000 kr. ekstra.

Galaxy lanceres med noget af det ypperste sikkerhedsmæssige teknologiske isenkram som det nye ”Split view camera, der er placeret i frontgitteret og kan kigge 180 grader til siderne, og som vi testede.

Det virker fint ved udkørsel fra snævre rammer som parkeringsbåse, hvor cyklister og fodgængere ses godt. Det rækker dog ikke særligt lagt ud til siderne, og burde efter vores mening dække bredere og længere væk.

Intelligent fartbegrænser, der selv kan læse vejskilte og justerer fartpiloten ind efter hastighedsgrænserne og automatisk nødbremse er for øvrigt standardudstyr.

Andre teknologiske lækkerier, der tilkøbes, er LED forlygter, der selv blænder der lange lys ned ved modkørende, sæder med massage, elektrisk rat med hukommelsesfunktion, trezonet klimaanlæg og automatisk parkeringssystem.

Den nye Ford Galaxy lander herhjemme til oktober.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.