Aggersund

Foredrag omsat til bog

Museumsdirektør fortæller nu også i bogform om Aggersund-overfarten

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Den nye bog om Aggersund-overfarten indeholder bl. a. et billedpotpourri over ulykker på Aggersundbroen i nyere tid. Privatfoto

AGGERSUND:Der var stuvende fuldt i medborgerhuset i Aggersund, da Limfjordsmuseets direktør i juni måned fortalte historien om, hvorledes folk og fæ før og nu er kommet over fjorden på det smalleste sted.

Foredraget var Limfjordsmuseets gave til Aggersundbroen i anledning af broens 75 års jubilæum, og efter foredraget henvendte en begejstret tilhører sig med spørgsmålet om, hvorfor museumsmanden ikke bare lavede en bog ud af foredraget.

Anders Bloksgaard svarede i første gang afvisende med en bemærkning om, at det jo ikke er noget man "bare" gør. Men hen over sommeren modnede ideen sig.

- Sagen er jo den, at foredraget har krævet en betydelig mængde forskning i arkiver og andet kildemateriale. Og egentlig var det lidt ærgerligt, hvis frugten af indsatsen "kun" blev et foredrag på to timer. Ikke mindst fordi, at forskningen rent faktisk havde bragt ny viden på banen. Og på sigt overlever ny viden om historien nu en gang bedre i bogform end i folks erindring, noterer Anders Bloksgaard.

Hans nye bog "Over Limfjorden ved Aggersund" fortæller historien om et farvand, der altid har bundet mere sammen end det har adskilt. Et farvand, der ikke blot bandt bysamfundene Løgstør og Aggersund Nord sammen, men også de to landsdele Himmerland og Hanherred.

Det er historien om færgemændene og de forbandelser, de ofte var ledsaget af. Det er historien om menneskets ulige kamp mod naturen, og det er historien om kampen for en bedre forbindelse mellem de to landsdele. Og så er det ikke mindst historien om de mærkværdige konsekvenser, som broen fik for de mennesker, der boede i Aggersund og Løgstør under 2. verdenskrig.

- Der er ingen smalle steder, når det kommer til stedets historie. Få overfartssteder vil kunne bryste sig af så farverig en historie, og i det hele taget er jeg blevet både overrasket og berørt gennem processen. Og så er det heller ikke så få gange jeg har trukket på smilebåndet, afslører forfatteren.

Bogen om Aggersundbroen åbner bl. a. op for et kapitel, som hidtil ikke har været fortalt i bogform, om tyskernes etablering af en regulær fæstning ved Aggersund i 1942.

I krigens sidste del blev mange tyskere dog skiftet ud med russere, der var trådt i tysk tjeneste. Og russerne er et kapitel for sig selv i områdets historie med både voldtægter, tyverier og maskingeværsalver ned igennem Løgstørs hovedgade.

Det er Limfjordsmuseets håb, at ikke mindst egnens beboere efter endt læsning vil anerkende, at det farvand der ligger lige uden for døren byder på en rig og farverig historie.

Den 64 sider tykke bog kommer på gaden til træskibsfestivalen 11. september og kan i dagens anledning købes på havnen til en festivalpris på 129 kroner,

Bogen udsendes desuden til Limfjordsmuseet medlemmer senere på året.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst