Leder: Grøn omstilling som kafkask teater

Store anlægsprojekter, der skal drive den grønne omstilling frem, bliver viklet ind i bøvlet bureaukrati. Det fremstår som et kafkask teaterstykke. Tæppet må godt falde nu

- Det er afgørende, at staten og kommunerne finder hinanden i denne sag. Indtil da vil det hele fremstå som et kafkask teaterstykke. Tæppet må godt falde nu, skriver digital debatredaktør Johannes Jacobsen. Arkivfoto: Henrik Louis

- Det er afgørende, at staten og kommunerne finder hinanden i denne sag. Indtil da vil det hele fremstå som et kafkask teaterstykke. Tæppet må godt falde nu, skriver digital debatredaktør Johannes Jacobsen. Arkivfoto: Henrik Louis

Klimakrisen presser på og der skal energiomstilles. Derfor virker det fornuftigt, at Jammerbugt Kommune og Vesthimmerlands Kommune er gået sammen om det store anlægsprojekt på Thorup-Sletten. Her har man opført Danmarks største landvindmøllepark. Men det store, grønne prestigeprojekt er endt som et teaterstykke af kafkask karakter.

De 18 vindmøller, der er ligeligt delt mellem Jammerbugt og Vesthimmerlands Kommune, er 150 meter høje, anlægget har kostet 750 millioner kroner og kan levere strøm til intet mindre end 65.000 husstande.

I september 2020 blev kæmpevindmøllerne officielt indviet, og glæden blæste ind over sletten. - Thorup-Sletten Vindpark er rigtig godt eksempel på, at vi i Danmark er langt fremme, når det gælder grøn energi, udtalte erhvervsminister Simon Kollerup i den forbindelse.

Men i dag er projektet altså havnet i et absurd dødvande, som Nordjyske har skrevet om de seneste uger. Lokalplanerne og miljørapporten er blevet annulleret af Planklagenævnet efter 21 måneders sagsbehandling. Nævnet har brugt en EU-dom fra 2018 til at fælde miljørapporten fra 2016. Så nu står møllerne der uden det nødvendige grundlag. Det er sket af hensyn til to fuglearter, og end ikke de klagende naboer. Møllerne kører i øvrigt videre. Kommunerne er nemlig bange for at gøre noget ulovligt eller få krav om erstatning på nakken.

Nu skal der laves en ny fuglerapport, en ny lokalplan og nye offentlige høringer. Først derefter vil man kunne vedtage det grundlag, der igen skal gøre vindmøllerne lovlige. Ifølge Jammerbugt Kommunes køreplan – som i øvrigt blev fastlagt til et såkaldt ’temamøde’ bag lukkede døre og uden referat – sker det engang i 2022.

Det er svært at forstå, hvorfor det skal gøres så kompliceret. Omstillingen til grøn energi er afgørende for, at vi kommer i mål med den 70 procents reduktion i udledningen af drivhusgasser, der er målet i regeringens klimaplan. Det bliver gjort unødigt besværligt af det absurde bureaukrati, som de her anlægsprojekter bliver viklet ind i.

Historien fra Thorup-Sletten står nemlig ikke alene. Vindmølleparken Nørrekær Enge i Aalborg og Vesthimmerlands Kommune skal forsyne 85.000 borgere med strøm. Efter hele 22 måneders sagsbehandling blev de nødvendige grundlag også annulleret i november 2020. Årsag? Damflagermusen på 28 gram.

Aalborg, Jammerbugt og Vesthimmerlands Kommune har fået foretræde for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg i denne uge. Her vil de ”drøfte forslag til, hvordan vi fremadrettet kan sikre mere smidige planprocesser, så de omfattede parter i etablering af fremtidige energianlæg ikke ender i tilsvarende situationer.”

Det er afgørende, at staten og kommunerne finder hinanden i denne sag. Der skal samarbejdes meget tættere i fremtiden, så man uden lige så meget bøvl kan opføre de store anlæg, som den grønne omstilling kræver. Og så skal sagsbehandlingen gå meget, meget hurtigere.

Indtil da vil det hele fremstå som et kafkask teaterstykke. Tæppet må godt falde nu.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden