Tidligere nordjysk politiker dømt for at misbruge kommunalt Mastercard

Mads Gammelmark fik en dom på seks måneders fængsel, heraf fire betinget, da han i dag onsdag 10. juni tilstod mandatsvig ved retten i Holstebro

Mads Gammelmark, tidligere byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune, er blevet idømt fængselsstraf i en sag fra Struer Kommune. Billedet her er fra 75 års jubilæet i 2017 for Hobro Boligforening, som han er formand for. Arkivfoto: Lars Pauli. <i>Lars Pauli</i>

Mads Gammelmark, tidligere byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune, er blevet idømt fængselsstraf i en sag fra Struer Kommune. Billedet her er fra 75 års jubilæet i 2017 for Hobro Boligforening, som han er formand for. Arkivfoto: Lars Pauli. Lars Pauli

Mads Gammelmark, tidligere nordjysk byrådspolitiker og forvaltningschef, er ved Retten i Holstebro dømt for misbruge et kommunalt Mastercard, mens han var kommunaldirektør i Struer Kommune.

Mads Gammelmark aflagde fuld tilståelse og blev i Retten i Holstebro onsdag 10. juni idømt seks måneders fængsel. To måneder skal afsones nu, og fire måneder gøres betinget i et år. Han blev også dømt til at betale ca. 123.000 kr. tilbage til Struer Kommune.

Efter at have rådført sig med sin beskikkede advokat, Ole Møller Knudsen, udbad han sig betænkningstid med hensyn til, om han vil anke strafudmålingen.

Meget rod i hans liv

Mads Gammelmark forklarede i retten, at der havde været enormt meget rod i mange ting i hans liv i den periode. Han havde meget lange og intense arbejdsdage, og det sled hårdt på ham.

Mads Gammelmark blev sygemeldt og forlod sit job som kommunaldirektør i august 2019.

Han blev dømt efter anklageskriftet om misbrug af Struer Kommunes Mastercard i en to-årig periode fra 2017 til 2019.

I alt 174 gange hævede han som kommunaldirektør på kortet for et samlet beløb af 123.098 kroner.

Mastercardet var beregnet til kommunal repræsentation, for eksempel køb af øl, sodavand og mad, når politikerne i kommunen holdt møde.

Mads Gammelmark brugte kreditkortet til adskillige kontante hævninger til privat forbrug. De fleste lå på 1000-2000 kroner, en enkelt var på 10.000 kroner.

- Det er ufatteligt meget, sagde han selv i retten om de 174 gange, han brugte kreditkortet uretmæssigt.

Kommunaldirektørens sekretær bad kun få gange om at se bilag, og den ene dag tog den anden.

Det seneste registrerede misbrug af kortet var 26. juli 2019, da kommunaldirektøren hævede 1000 kroner i Jyske Banks afdeling i Hobro.

Den mindste post blandt de 174 hævninger var en betaling på 24,95 kroner på en tankstation i Hobro i juli 2018.

Ikke et særligt system

- Der var ikke et særligt system i det. Det er bare sket, forklarede Mads Gammelmark i retten, hvor han var stærkt følelsesmæssigt påvirket og flere gange måtte tørre øjnene med et lommetørklæde.

Forsvarer Ole Møller Knudsen fremhævede det som formildende, at Mads Gammelmark havde givet Struer Kommune "en gave"; forstået på den måde, at han ikke afleverede kørselsregnskab for årene 2018 og 2019.

I 2017 fik den nu fhv. kommunaldirektør i Struer Kommune 10.000 kroner i kørepenge.

Mads Gammelmark lod forstå, at det ikke var vigtigt for ham at få afleveret blanketterne.

Ramt af svær depression

Det kom frem i retsmødet, at Mads Gammelmark er ramt af svær depression, som han er i behandling for.

Han kunne ikke idømmes samfundstjeneste, da han ikke ville være i stand til at udføre den, hvilket dommer Emil Hammerich Deleuran tog hensyn til i sin dom.

Da radioavisen i januar i år fortalte nyheden om, at en fhv. kommunaldirektør i Struer Kommune var sigtet for mandatsvig, ramte det Mads Gammelmark hårdt.

Han havde forberedt familie og venner på et træls efterspil, og mange reagerede med at blive vrede eller kede af det.

- Jeg fik det dårligt. Jeg er vant til at stå i forreste række, men når det er en selv, er det svært, sagde han i retten.

Mads Gammelmark har i næsten to årtier været formand for Hobro Boligforening, som administrerer 1355 lejeboliger.

Det lykkedes ikke NORDJYSKE Medier at få Mads Gammelmark i tale efter retsmødet. Vi ville have spurgt ham, om han vil drage nogle konsekvenser af dommen i forhold til sit formandskab i Hobro Boligforening.

Lang politisk karriere

Mads Gammelmark har en lang politisk karriere bag sig. Han var socialdemokratisk medlem af det daværende Hobro Byråd i to perioder og i Mariagerfjord Byråd fra 2009-2013 .

I 1990'erne var han leder af ældreplejen i gamle Støvring Kommune, og fra 2005 til 2007 var han socialchef i daværende Hobro Kommune.

Mads Gammelmark har også haft chefposter i Randers, Aarhus, Odder og Holstebro. I Stuer var havde han den absolut øverste stilling i den kommunale administration.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.