Forskere advarer: Vi går mod engelske tilstande
Der er sket en ændring i måden at behandle ledige på, siger forsker fra AAU

Foto: Lars Pauli Lars Pauli
DANMARK:I Storbritannien har avisen The Guardian for nyligt sat fokus på konsekvenserne af et årti med en markant strammere arbejdsløshedspolitik, skriver Avisen.dk.
Blandt andet har artiklen om arbejdsløse David Clapton vakt debat. Jobcentret mente ikke, at han var aktiv nok i sin jobsøgning og holdt i månedsvis hans velfærdsydelse tilbage som straf. Clapton havde derfor ikke råd til sin diabetesmedicin. Han blev fundet død i sin lejlighed ved siden af den bunke jobansøgninger, han netop havde printet ud.
Og Danmark er godt på vej til at ende med de samme problemer, vurderer flere arbejdsmarkedsforskere, som Avisen.dk har talt med.
- Der er sket en markant ændring i måden at behandle ledige på i Danmark, og den er kraftigt inspireret af England og USA, siger Flemming Larsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet til Avisen.dk.
Han har været involveret i flere projekter, der sammenligner vestlige landes måde at håndtere arbejdsløshed på. De viser, at Europa med England forrest er rykket over mod USA.
I Danmark ser vi det for eksempel med indførelsen af lavere kontanthjælp til unge, mere kontrol, og krav om aktivering og nyttejob. England kan ses som et mere ekstremt billede på den udvikling, der er foregået i Danmark siden slutningen af 1990’erne, vurderer arbejdsmarkedsforskeren.
Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen har undersøgt fattige danskeres vilkår og blandt andet påvist, at fire ud af ti kontanthjælpsmodtagere ikke har råd til medicin.
Han advarer mod at kopiere den engelske model.
- Hvis der er et land, man ikke bør hente inspiration fra, er det Storbritannien. Der er ikke noget, der tyder på, at deres disciplinerende metode hjælper, slet ikke på de svageste grupper, siger Jørgen Goul Andersen til Avisen.dk.
Også andre eksperter finder de britiske erfaringer relevante.
- England er et eksempel på, hvor hurtigt det kan skride på kort tid. I løbet af få årtier er der sket en voldsom dæmonisering af arbejdsløse, siger Christian Albrekt Larsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet til Avisen.dk.
Han ser også ligheder mellem de stramninger, som danske politikere har indført, og den politik, der føres i USA og Storbritannien.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.