Forslag vil fjerne 97 plejehjemspladser

Forvaltningen anbefaler at skære hele 163 somatiske pladser væk.

En lukning af Stenhøj i Vesløs vil skære 17 plejehjemspladser væk, fremgår det af rapporten fra KL's konsulentvirksomhed. 
Foto: Peter Mørk
Peter Mørk

En lukning af Stenhøj i Vesløs vil skære 17 plejehjemspladser væk, fremgår det af rapporten fra KL's konsulentvirksomhed. Foto: Peter Mørk Peter Mørk

Der bliver betydeligt færre plejehjemspladser i Thisted Kommune i fremtiden, hvis politikerne følger den anbefaling, som et konsulentfirma fra Kommunernes Landsforening er kommet med, og som kommunens forvaltning tilslutter sig. Blandt fire forskellige modeller peger konsulentfirmaet og forvaltningen på den mest vidtgående Model A som den bedste. Ifølge den model skal fem af kommunens ældrecentre lukke, og andre skal specialisere sig i for eksempel demente eller aflastningspladser. Alt i alt vil der med Model A forsvinde 163 "almindelige" plejehjemspladser, de såkaldte somatiske pladser. Det sker først og fremmest ved at lukke Kastaniegården i Snedsted, Stenhøj i Vesløs, Solhjem i Østerild og Nors Ældrecenter, samt omdanne Dragsbækcentret til aflastnings- og akutpladser og Trye til tryghedspladser uden så meget personaledækning. Flere specialpladser Også Sct. Mortensgård, der har 16 pladser til demente, skal ifølge oplægget lukke. Til gengæld bliver der oprettet flere pladser til demente andre steder. Der bliver også flere pladser til psykisk syge og misbrugere. Desuden bliver der betydeligt flere midlertidige pladser i form af aflastningspladser og akutte pladser. Endelig lægges der op til at udvide Åbakken i Hurup med 30 pladser og Fyrglimt i Hanstholm med otte pladser. Summen af regnestykket er, at der bliver 97 færre pladser på kommunens plejehjem, som der altså også bliver færre af. Over landsgennemsnittet Der er ikke nogen lov, der siger, hvor mange plejeboliger en kommune skal have til sine borgere. Men loven siger, at hvis man er visiteret til en plads på et plejehjem, så må man maksimalt vente to måneder. Den garanti har Thisted Kommune ingen problemer med at overholde. Thisted Kommune er en af de kommuner i landet, der har allerflest plejeboliger i forhold til antallet af borgere over 80 år, nemlig 24,9, mod 18,2 på landsplan. Selv hvis man skærer 97 pladser væk, som Model A lægger op til, vil man først om ti år være nede omkring landsgennemsnittet, viser beregninger fra konsulentfirmaet. Ventetid på 11 dage En opgørelse over ventelisten til plejeboliger i Thisted Kommune fra 31. januar i år viser, at ventetiden på at få en plads på det tidspunkt var godt 11 dage. Hvis man ikke ønsker at tage en hvilken som helst ledig plads, men vil et helt bestemt sted hen, er man ikke omfattet af garantien, så her er ventetiden længere. Til de psykiatriske pladser er der ikke ventelistegaranti. Her havde én person pr. 31. januar ventet i 151 dage på en plads på Fjordglimt, mens en anden havde ventet i 14 dage på en plads på Vestergården.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.