Fortællinger om for tidligt fødte børn

Dansk Præmatur Forening i Manegen i Sæby

Forleden havde Dansk Præmatur Forening inviteret sansemotorisk konsulent og pædagog Henrik Smith i Manegen i Sæby. Her Winnie Motzfeldt, der selv har to for tidligt fødte døtre. Privatfoto.

Forleden havde Dansk Præmatur Forening inviteret sansemotorisk konsulent og pædagog Henrik Smith i Manegen i Sæby. Her Winnie Motzfeldt, der selv har to for tidligt fødte døtre. Privatfoto.

Forleden havde Dansk Præmatur Forening inviteret publikum i Manegen.

Forening er baseret på en frivillig indsats af forældre med for tidligt fødte børn, og støtter og rådgiver forældre til for tidligt fødte børn, voksne der er født for tidligt, pårørende til begge grupper samt relevante fagpersoner.

Sansemotorisk konsulent og pædagog Henrik Smith fra "Sansemotorik-det bedste til dit barn" i Aalborg fortalte om, hvordan sanser, krop og hjerne hører sammen og udvikles sammen. God motorik er nemlig grundlaget for al udvikling hos barnet, så det er vigtigt a skabe et godt motorisk fundament.

Det lokale medlem Winnie Motzfeldt Thomsen er mor til to piger, hvor den ene er ekstremt for tidligt født, nemlig 13 uger, og den anden er født fem uger for tidligt.

Hun fortalte historie omkring børnenes start på livet, og supplerede Henrik Smith med egne erfaringer.

Han fortalte også, at sansestimuli starter inden barnet er født, men hvis et barn fødes for tidligt, vil dets sanser blive overstimuleret og dets energi bliver brugt på at forholde sig alle de stimuli, det ikke er klar til at modtage. Så den umodne hjerne overstimuleres og får ikke den ro til at modnes, og barnet nemt kan blive følsom over for bl.a. støj, lys eller indlæring.

Selv når det er større, er det svært at håndtere overstimuli. Børnene har typisk ikke overskud til at være social eller til at sidde stille. Der kan være sensitivitet over for lyd, lys, berøring og mad. Og det kan være svært for forældre og fagfolk, at gennemskue, hvordan man kan hjælpe.

Fundamentet er alt afgørende for et barns udvikling - jo bedre fundamentet er, desto mere robuste børn. Når sanseintegrationen ikke fungerer, er det, som børnene oplever trafikuheld hver dag. De er derfor meget trætte efter en almindelig hverdag.

De ca. 50 deltagerne fik øvelser for at tjekke balancen og morede sig over manglende balance.

Se mere på www.sansemotorik.net og www.praematur.dk .

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.