Sædelighedsforbrydelser

Frække tilbud krænker sosu’er

Hver fjerde ansatte i hjemmeplejen og på plejehjem har oplevet sexchikane inden for det seneste år

HELE LANDET: I 98 procent af tilfældene blev chikanen begået af borgere, som personalet er ansat til at pleje. Det skriver Fagbladet FOA i dag på baggrund af en ny medlemsundersøgelse.

Arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredal oplever, at sexchikane er et tabu på mange arbejdspladser, og at der derfor ikke bliver talt nok om episoderne.

- Der er stor forskel på, hvordan personalet forholder sig til sexchikane. Nogle mener ikke, at det eksisterer, mens andre vælger at holde det for sig selv, hvis de oplever noget krænkende, siger hun.

Sosu-assistent Susan Bengtson har været udsat for sexchikane i form af klap bag i og udtryk som: ”Kom op og slik den.” Hun er vidensperson på demensområdet på Møllehuset, der er en del af De Gamles By med både plejeboliger og flere plejecentre på Nørrebro i København.

- Mange er demente eller hjerneskadede og ved ikke, hvad de gør, fordi de handler impulsivt på følelser og behov. Men det kan godt krænke alligevel, fordi det bliver meget personligt, siger Susan Bengtson.

Hvis personalet i De Gamles By har brug for hjælp til at tage en samtale med en borger, kommer demensfaglig rådgiver Maj-Britt Joost ud på plejecenteret.

- Både personalet og borgerne kan opfatte seksualitet som et tabu. Den ansatte vil ikke overskride grænser ved at spørge til det, og borgeren er bange for at blive opfattet som en gammel gris, fortæller hun.

Alligevel lykkedes det som regel for Maj-Britt Joost at få en god snak med borgeren om seksualitet.

- Jeg går langsomt frem og starter med at lytte til deres tanker om sex. Herefter kan jeg tilbyde dem et pornoblad og som det allersidste skridt, kan jeg vise dem et seksuelt hjælpemiddel. Når jeg har sikret mig flere gange, at de gerne vil have det, bestiller jeg det hjem, forklarer Maj-Britt Joost.

2186 FOA-medlemmer deltog i medlemsundersøgelsen af seksuel chikane på arbejdspladsen, og svarprocenten var 48.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst