Borgmester til skrothandler: Fjern dine biler - eller vi gør det

Frederikshavn Kommune kommer om en måned og fjerner de biler, som skrothandler ikke har tilladelse til at have stående

Skrothandleren i Frederikshavn har op mod 1200 biler på adressen - men har kun tilladelse til at have 500. Nu går Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S) ind og kræver handling. Om en måned fjerner kommunen bilerne, som der ikke er tilladelse til. <i>Foto: Lars Pauli</i>

Skrothandleren i Frederikshavn har op mod 1200 biler på adressen - men har kun tilladelse til at have 500. Nu går Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S) ind og kræver handling. Om en måned fjerner kommunen bilerne, som der ikke er tilladelse til. Foto: Lars Pauli

FREDERIKSHAVN:- Han har tilladelse til 500 biler, og er der flere om en måned, så kommer vi og henter dem. 

Sådan lyder udmeldingen fra borgmester Birgit S. Hansen fra Frederikshavn Kommune (S), efter det er kommet frem, at en skrothandler på Mariendalsvej i flere år har haft langt flere biler stående på grunden, end han har miljøgodkendelse til.

- Jeg har som borgmester det øverste ansvar for kommunen som myndighed. Vi lægger os ned og erkender, at vi ikke har prioriteret myndighedsrollen højt nok. Det gør vi nu.

Borgmester Birgit S. Hansen reagerer på baggrund af den redegørelse, hun har fået fra forvaltningen.

Der var 1350 biler i 2008

  • 5. december 1994: Knivholt Autoophug, Mariendalsvej 105 meddeles miljøgodkendelse til 500 biler. I 2001 gives tilladelse til 600 biler.
  • 17. december 2008 anslår Frederikshavn kommune, at der står 1350 biler på adressen og indgiver den første politianmeldelse.
  • 9. september 2010: Vestre Landsret dømmer ejeren til at betale en bøde på 30.000 kroner samt tvangsbøder på 5000 kroner indtil forholdene er lovliggjort.
  • 25. juni 2018: Kommunen får at vide, at der ikke længere kan opkræves tvangsbøder. Begrundelsen er, at tvangsbøder ikke er en strafferetlig retsfølge men et særligt retsmiddel, der har til formål at gennemtvinge en handle- eller udeladelsespligt. Man kan med andre ord ikke med tvangsbøder betale sig fra at have et ulovligt forhold.
  • 24. september 2020: Knivholt Autoophug modtager påbud om at fjerne ulovligt materiel. I januar 2021 sættes en frist til senest 10. februar.
  • 10., 12. og 15. februar 2021 kunne kommunen konstatere, at der stadigt er ulovligt placeret materiel ved Mariendalsvej og 15. februar indgives en ny politianmeldelse.

Redegørelse fra Frederikshavn Kommune

I redegørelsen står der blandt andet, at Knivholt Autoophug helt tilbage i 1994  meddeles miljøgodkendelse til et autoophug med oplag på 500 biler. Herefter forsøger man at få og får godkendelse til 600 biler, men får senere afslag i 2014.

Som det ses her er der ikke mange biler ud til vejen, hvor folk kører forbi. Så det er først fra luften folk rigtig kan få et indtryk af, hvor mange biler, der faktisk findes på stedet. <i>Foto: Lars Pauli</i>

Som det ses her er der ikke mange biler ud til vejen, hvor folk kører forbi. Så det er først fra luften folk rigtig kan få et indtryk af, hvor mange biler, der faktisk findes på stedet. Foto: Lars Pauli

-  Afslaget begrundes i planmæssige forhold, da området er udlagt som fremtidig boligområde i Kommuneplan 2009-2020. Virksomheden må således alene have biler og karosserier indendørs i en hal. Afgørelsen kan ikke påklages, står der i redegørelsen.

Derefter udvikler sagen sig til en politianmeldelse, hvor Knivholt Autoophug 15. februar 2021 bliver meldt til politiet af Frederikshavn Kommune og 19. september i år ender politisagen med, at Knivholt Autoophug kendes skyldig for manglende overholdelse af vejmyndigheds påbud.

Det siger Vejloven

  • Vejloven(VL) indeholder ikke bestemmelse om, at kommunen skal fjerne ulovligt anbragte genstande efter udstedt påbud, men giver jf. VL §81, stk. 2 hjemmel til, at kommunen kan gøre det.
  •  Det er op til kommunen konkret at vurdere om selvhjælpshandling skal iværksættes, og her må hensynet til øvrige forhold (herunder at sagen er anmeldt til politiet og viden om, at parten via Retten er pålagt bøde og dagsbøder, samt sagens øvrige kompleksitet ift. andre ulovligheder) godt begrunde, at kommunen ikke umiddelbart iværksætter selvhjælpshandling, men afventer sagens øvrige omstændigheder. 
  • På et tidspunkt skal kommunen sikre, at et ulovligt forhold lovliggøres, men tidspunktet herfor må kommunen således vurdere sagligt. I denne sag er fra begyndelsen lagt til grund, at kommunen ikke har valgt at fjerne de anbragte genstande ud fra deres ”farlighed” jf. VL § 81, stk. 3.

Redegørelse fra Frederikshavn Kommune

Siden er der ikke sket mere fra myndighedernes side og sagen skulle behandles i fagudvalget Plan og Miljø i januar.

- Men nu har jeg valgt at intervenere og få oplyst hvilke handlemuligheder, vi har. Derfor meddeler vi ham, at han har en måned til at sørge for at leve op til miljøgodkendelsen, siger Birgit S. Hansen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Live fra Mia-sagen: Nu afhøres Mias kæreste
Luk