Eddies blod fundet på pistolmunding: 53-årig svensker nægter sig skyldig i grufuldt drab

Efter en lang forklaring stod det klart, at den ene af de to tiltalte for drabet på Eddie Karl-Johan Christensen nægter at have noget med drabet at gøre - men i stedet kraftigt antyder, at det er den anden tiltalte, der er drabsmanden

Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

Arkivfoto: Kim Dahl Hansen

HJØRRING:Tirsdag tog Retten i Hjørring hul på retssagen mod to svenske mænd på henholdsvis 53 og 46 år, som er sigtet for en bestialsk forbrydelse.

De er tiltalt for at have skudt Eddie Karl-Johan Christensen om aftenen den 9. maj 2020 og herefter brændt ham på et bål tæt på den campingvogn, Eddie boede i. Efterfølgende er resterne af Eddie blevet smidt i to olietønder, som blev fundet i en bygning på havnen i Frederikshavn, som er ejet af den 53-årig tiltalte.

Tirsdag gjaldt det afhøringen af den første tiltalte, en 53-årig svensk mand, som ejer den ejendom på Rendborgvej 47 ved Frederikshavn, hvor mordet fandt sted. Her boede også den 46-årige medtiltalte sammen med sin kone og sin søn.

Den 53-årige nægter sig skyldig i alle anklager om både mord og usømmelig omgang med Eddies lig, men antydede dagen igennem, at det i stedet måtte være den anden 46-årige tiltalte, der havde gjort det.

Han forklarede, at han selv var kommet hjem fra et job i Sverige sent om aftenen den 8. maj og her af sin 46-årige sambo var blevet præsenteret for en række problemer, Eddie havde forårsaget på ejendommen, mens den tiltalte var væk. Blandt andet skulle Eddie have været involveret i noget amfetamin-salg, han skulle have været indlagt på grund af en infektion efter en testosteron-indsprøjtning, og hans hund skulle have løbet frit rundt på grunden, selv om den 53-årige ved flere lejligheder havde indskærpet, at han ville have den i snor.

- Da tænkte jeg, at nu måtte det stoppe. Så jeg besluttede mig for at tage en snak med ham om mandagen og sige, at han skulle være væk, inden jeg kom hjem på weekend igen, sagde den 53-årige i sin forklaring.

Fattede sympati for Eddie

I forvejen var forholdet til Eddie blevet lidt anstrengt, siden den 53-årige svensker i januar havde ladet Eddie sætte sin campingvogn på ejendommen, så han havde et sted at være, når han skulle have samvær med sin datter, som boede i Skagen. Under retssagen kom det frem, at de to kun havde kendt hinanden kort, siden de i efteråret var blevet præsenteret for hinanden af en fælles norsk bekendt.

- Eddie var meget åben og fortalte om sin kriminelle fortid, og at han havde været udsat for et drabsforsøg tidligere. Men han sagde også, at han var ude af alt det, og at han havde været projektstyrer i Afghanistan. Så jeg mente, han var en mand med kompetencer, og jeg fattede sympati for ham, sagde den 53-årige fra vidneskranken.

Den sympati forsvandt dog hurtigt, efterhånden som Eddie brød reglerne om ikke at have gæster på ejendommen, ikke at have noget med stoffer at gøre, og at han selv skulle betale for sit forbrug af el og vand.

Det førte til flere alvorlige samtaler mellem den tiltalte og Eddie. Og det hele kulminerede, den dag Eddie blev dræbt, den 9. maj 2020. Denne dag havde de to tiltalte aftalt at lave en grillaften på ejendommen, men den skulle ende med at udvikle sig dramatisk.

Truede medtiltalte og hans familie

I løbet af aftenen, hvor der blev indtaget en del øl, kom den 46-årige og fortalte, at han og hans familie var blevet truet på livet af Eddie - eller "Djævelen i campingvognen", som han kaldte ham.

- Han var meget forskrækket og rystet og ked af det. Eddie var blevet sur på ham, fordi han havde fortalt mig, hvad der forgik med amfetaminforretning osv., forklarede den 53-årige med en tilføjelse:

- Så havde Eddie sagt, at når han (medtiltalte, red) lå og sov, så ville han skære halsen over på ham, hans dreng og hans konen.

Herefter skulle den 46-årige medtiltalte have spurgt, om han måtte tage den 53-åriges 9 mm. pistol fra våbenskabet i huset.

- Jeg siger til ham, at han er en voksen mand, så det må han selv om. Jeg tænker, at hvis han er mest tryg ved det, så er den tilbage i skabet igen i morgen, og så er det hele blæst af, sagde den 53-årige.

Gassen gik af ballonen

Det fik den 53-årige til at tage en snak med Eddie samme aften, forklarede han.

- Jeg får sagt til ham, at han har overtrådt alle regler. Det udvikler sig fra, at han er rolig til, at han tager en mobiltelefon frem, fordi han mener, at det er ham, der er blevet truet. Men jeg sagde, at han skulle lægge telefonen væk, og at han skal lade være med at være en dramaqueen - og så gik han i selvsving, forklarede den 53-årige.

Den tiltalte fortalte, at han på et tidspunkt kaldte Eddie for en kujon, og så var det, som om gassen gik af Eddies ballon. Vreden forsvandt, og han gik i stedet hen til sin bil og kørte væk fra ejendommen. Ifølge den 53-årige var dét øjeblik, sidste gang han så Eddie.

Eksperimenterede med jernblanding

Flere af naboerne på Rendborgvej skal senere vidne i sagen, og ifølge de foreløbige politirapporter, har de hørt flere skud fra nummer 47 om aftenen den 9. maj. Det kunne den 53-årige tiltalte tirsdag ikke genkende i retten.

I stedet forklarede han de gentagne brag fra ejendommen med, at han selv i løbet af aftenen havde eksperimenteret med noget termit, han havde fundet ved en jernbaneoverskæring tidligere på dagen og taget med for sjov.

Termit er en metalblanding af magnesium og jerndioxid, som bliver brugt til at svejse togskinner, og som kan udvikle ekstremt høj varme, når det bliver antændt. Termitten havde den 53-årige fået lavet en form til af metal, træ og skruetvinge, og da han endelig fik termitten antændt på gårdspladsen, skabte det et undertryk, der fik formen til at eksplodere og udsende tre brag og sende metaldele og skruetvinge i alle retninger.

Det fik ham til at indse, at han nok var for fuld til at lege med den slags, og herefter gik han i seng.

- Det er en tragedie

Direkte adspurgt af anklager Kim Kristensen, om han havde fortalt den 46-årige medtiltaltes kone, at han havde skudt Eddie, svarede han:

- Nej! Hvorfor skulle jeg det?

Ligesom han også nægtede at skulle have haft en samtale med sin medtalte om at tage livet af både Eddie og hunden Rocco, som hans ekskæreste, der modtog et lommeopkald fra den 53-årige på aftenen, ellers har forklaret at have hørt.

I retten nægtede den 53-årige at skulle have ført sådan en samtale. Igennem hele sin forklaring nægtede han at have set eller hørt noget, der skulle indikere, at Eddie blev dræbt på ejendommen den aften. Også selv om hans blodspor blevet fundet flere steder på ejendommen, hans DNA blev fundet på skæftet og mundingen på en af den 53-åriges pistoler - noget der ifølge både anklager Kim Kristensen og den tiltalte kunne tyde på en likvidering - og hans jordiske rester blev fundet i to tønder i en bygning på havnen i Frederikshavn, som også tilhører den 53-årige.

- Jeg synes, det er frygteligt. Det er en tragedie for Eddies pårørende, lød det fra den 53-årige, der afviste at have vidst, hvad der var i tønderne.

Han forklarede, at han kørte tønderne ned på havnen søndag den 10. maj, fordi han blev bedt om det af den 46-årige tiltalte.

- Efter min opfattelse var det brændt affald. Det er ham (den 46-årige medtiltalte, red.) der har stået for at brænde affald, når jeg er på arbejde, forklarede han og sagde, at det også var den 46-årige, der havde fyldt tønderne.

Direkte adspurgt, om han troede, den 46-årige kunne have dræbt Eddie, svarede han:

- Rent følelsesmæssigt kan jeg ikke forestille mig det. For mig virker han ikke som en person, som vil være så drastisk. Jeg får helt kuldegysninger når jeg tænker på, hvad der er sket. Men som aftenen udviklede sig, og når man bliver truet på livet, kan man ændre sig, sagde den 53-årige.

Usikkert hvordan han døde

I retten løftede anklager Kim Kristensen sløret for de tekniske beviser, politiet har fundet under efterforskningen af drabet.

Det står blandt andet klart, at Eddie er blevet skudt flere gange og umiddelbart efter er blevet brændt. Det er dog uklart, om det er skuddene eller afbrændingen - eller begge dele - som er årsag til Eddies død.

Der blev også fundet fire afskudte patronhylstre, der passer til den Magnum-revolver, som politiet også fandt på stedet.

Retssagen fortsætter torsdag, hvor den 46-årige medtiltalte og hans engelske kone skal afgive forklaring i sagen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.