Festival har en ny økonomisk udfordring: Skal til at betale moms

Festivalens fremtid var på dagsordenen på en ekstraordinær generalforsamling

En ændring i momsforholdene får konsekvenser for publikum på Skagen Festival. <i>Foto: Torben Hansen</i>

En ændring i momsforholdene får konsekvenser for publikum på Skagen Festival. Foto: Torben Hansen

En meddelelse fra Skattestyrelsen om, at Skagen Festival ikke længere kan opnå momsfritagelse, ændrer det økonomiske grundlag for kommende festivaler. Priserne kommer helt sikkert til at stige blandt andet på øl.

Det oplyser festivalens formand Jesper Hegaard, der dog ikke vil sætte tal på prisstigningerne, fordi der ikke er regnet på, hvad det vil medføre, når Skagen Festival nu skal til at betale 25 procent i moms.

- Vi har hidtil fået momsfritagelse, fordi festivalen drives af en forening, der udlodder et eventuelt overskud, men Skattestyrelsen mener, at vores afvikling af festivalen gør, at vi skal betale moms, oplyser han.

Reglerne for festivalen er ifølge Jesper Hegaard svære at forklare, men handler om, at Skagen Festival ikke er én festival men 27 forskellige koncerter fordelt på fire forskellige scener og forskellige tider på døgnet.  Der er også forskellige billetpriser i stedet for en partoutbillet til en festival. 

Formand for Skagen Festival Jesper Hegaard havde indkaldt til ekstraordinær generalforsamling for at orientere om, at festivalen ikke kan fritages for moms. <i>Foto: Bente Poder</i>

Formand for Skagen Festival Jesper Hegaard havde indkaldt til ekstraordinær generalforsamling for at orientere om, at festivalen ikke kan fritages for moms. Foto: Bente Poder

Dermed har Skagen Festival ifølge Skattestyrelsen ikke ret til momsfritagelse, og den afgørelse står ikke til at ændre.

Det betyder, at Skagen Festival skal ændre dens vedtægter, så den ikke længere udlodder overskud. Vedtægtsændringerne træder allerede i kraft 1. oktober 2023.

Derfor var der lørdag 16. september indkaldt til ekstraordinær generalforsamling, hvor festivalens fremtid blev diskuteret blandt de 42 fremmødte medlemmer.

- Efter en længere dialog, blev det besluttet, at bestyrelsen og de underliggende udvalg skal arbejde videre med planerne for Skagen Festival 2024, fortæller festivalens formand Jesper Hegaard.

- Meget mangler forsat at falde på plads, men vi forventer at festivalen i 2024 løber af stablen som tidligere annonceret fra den 4. til 7 juli, slår Jesper Hegaard fast.

Han påpeger, at når Skagen Festival i fremtiden pålægges moms, vil det betyde prisstigninger over en bred front. 

-  Øl tager vi 50 kroner for, og der kommer vi til at sætte prisen op, hvorimod vi ikke har taget stilling til eller ved, hvad vi tror billetterne kan bære at stige i pris i 2024.

Ifølge Jesper Hegaard betaler Nibe Festival og Thy Rock moms,  når de holder deres festivaler.

Det er i  øvrigt ikke hvert år festivalen har udloddet penge til de lokale foreninger.  Udlodning sker i forbindelse med den ordinære generalforsamling.

I fjor skete der ingen udlodning, da festivalen kom ud med underskud. Hvad resultatet bliver i 2023 offentliggøres efter generalforsamlingen 4. november.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.