Nyt om klit-hærværk i Skagen: - Hvor meget sand blev der egentlig flyttet?

Tiltalen er rejst, påstår Hans Andersen - men der sås tvivl om fakta i politianmeldelse

Beplantningen af hjælme på Sønderstrand i Skagen gik i gang i september sidste år. Arkivfoto: Henrik Bo

Beplantningen af hjælme på Sønderstrand i Skagen gik i gang i september sidste år. Arkivfoto: Henrik Bo

SKAGEN: Snart kan der komme en afslutning på den omtalte klit-sag fra Skagen, men den politianmeldelse, der danner grundlag for retssagen, kan være baseret på faktuelle fejl.

Det siger de to landinspektørfirmaer, Geopartner og Landinspektør Nord, der uafhængigt af hinanden, har foretaget landmålinger på Sønderstrand i Skagen, og som er blevet hyret til opmålingerne af den ene af de to sigtede i sagen, Hans Andersen.

I politianmeldelsen fremkommer der oplysninger om, at der natten mellem 25. og 26. oktober skulle være fjernet 3500 kubikmeter sand. Men det tal er alt for højt, og der var reelt kun tale om en mængde sand på mellem 160-200 kubikmeter, fastslår Geopartner og Landinspektør Nord.

- Det er helt ude i hampen at påstå, at der er fjernet 3.500 kubikmeter sand. Det har ikke noget med virkeligheden at gøre. Det kan ikke have ladet sig gøre med så lille en gravemaskine. Det er ikke fair fra myndighedernes side. Det kan ikke være rigtigt, man skal begynde at komme med sådanne fantasital, siger siger landinspektør Peter Zacho fra Landinspektør Nord til NORDJYSKE.

Ifølge HedeDanmark, der forestod arbejdet med at genetablere de fredede klitter på Sønderstrand i Skagen, tog arbejdet i alt to uger, mens Hans Andersen hævder, at gravemaskinen afsluttede sit arbejde efter fem timers effektivt arbejde.

Landinspektør: - Det ligner, der er kommet et 0 for meget på

-Peter Zacho, hvordan kan det være, I og myndighederne kommer frem til så forskellige tal?

- De har ikke lavet nogle målinger. Jeg ved ikke, hvad de skulle have målt på. Kommunen har i hvert fald ikke. Kystdirektoratet har selvfølgelig lavet nogle satellitbilleder og sådan. De målinger, vi laver, er selvfølgelig forbundet med en vis usikkerhed +/- 10-15 procent, siger landinspektør, Peter Zacho, fra Landinspektør Nord A/S til NORDJYSKE.

Landinspektøren får opbakning fra sine kolleger hos Geopartner.

- Det, der bestyrker, at vi ikke er helt galt afmarcheret, er, at vores kollegaer fra Geopartner, er kommet frem til samme resultat. Der har også været nogle mennesker inde over, som har været inde at regne på, hvor meget, den her gravemaskine har kunnet fjerne på en time. Det kan ikke fysisk lade sig gøre at fjerne så meget sand, som kommunen påstår. Så hvorfor de har smækket et 0 bag på alle volumenberegninger, må du ikke spørge mig om, siger Peter Zacho fra Landinspektør Nord.

Der kan ikke være tvivl om, at de ansvarlige personer naturligvis skal have en straf for det, de har gjort, mener Peter Zacho. Men.

- De mennesker, der har lavet de ugerninger her, skal selvfølgelig have deres straf. Jeg synes, det er fint nok, at de pågældende mennesker får en ordentlig bøde. Men jeg kan ikke følge myndighedernes indgangsvinkel. Det strider mod bedre vidende. Det er nogle tal, som i bedste fald, er taget ud af den blå luft. Det har også vist sig efterfølgende, at det har taget nogle ganske få timer at føre sandet tilbage til klitterne. Du kan ikke nå at flytte 3.500 kubikmeter på fem og en halv time. Der er det dér 0 galt, siger Peter Zacho.

Hvordan myndighederne er kommet frem til de tal, kan Peter Zacho altså ikke svare på.

- Om det er arealet, der går helt galt, eller dybden, altså lavtykkelsen, der går helt galt, det kan jeg ikke svare dig på. Det er helt galt! Lad os nu sige, at man finder ud af, at arealet er dobbelt så stort, som vi og Geopartner er kommet frem til, så svarer det til, at den lavtykkelse i klitterne er fem gange så stor, som vi er kommet frem til, siger Peter Zacho.

Men omfanget, som myndighederne påstår, stemmer altså ikke overens med de målinger, som hverken Geopartner eller Landinspektør Nord har stået for.

Også Per Egebak, der er landinspektør hos Geopartner, undrer sig over sagen.

- Jeg ved ikke, hvordan myndighederne er kommet frem til deres målinger. Vi har målt de dynger, der er blevet flyttet ud fra forholdene. Både inden det blev lagt tilbage - og efter. De to volumenberegninger, som er blevet lavet (af Landinspektør Nord og Geopartner, red.), stemmer meget godt overens.

HedeDanmark: Ikke tale om 3500 kubikmeter sand

HedeDanmark, som forestod arbejdet med genetableringen af klitterne og opsætning af hjælme i området, læner sig også nærmere op ad de to landinspektørfirmaers estimater, end hvad Frederikshavn Kommune har angivet i sin politianmeldelse. Det fortæller projektleder, Martin Andersen, fra HedeDanmark til NORDJYSKE.

- Vi har ikke fået noget endeligt estimat over opgørelsen af flyttet sand. Der var ikke tale om 3500 kubikmeter sand. Det var der ikke, siger projektlederen hos HedeDanmark.

LE34: Vi kan ikke oplyse, hvad der er afrapporteret

Det er Danmarks største landinspektørfirma, LE34, der har foretaget målingerne for Frederikshavn Kommune.

- Da der, i denne sag, er tale om et kundeforhold mellem LE34 og kommunen kan vi ikke oplyse, hvad der er afrapporteret til kommunen, med mindre kommunen giver tilsagn om at vi kan videregive disse oplysninger, skriver afdelingsleder for LE34 i Frederikshavn, Anders Brønnum, til NORDJYSKE fredag.

Hans Andersen: - Der er nærmere tale om politisk valgkamp, hævntogt og karaktermordsforsøg

Arkivfoto: Peter Broen

Arkivfoto: Peter Broen

Hans Andersen fortæller, at anklagemyndigheden nu har valgt at rejse tiltale mod ham.

- Anklagemyndigheden har nu valgt at rejse tiltale. Jeg ser frem til at få sagen afsluttet. Det har været hårdt for både mig selv og min familie at se mig fremstillet i pressen som noget, jeg på ingen måde er - og med værdier, jeg absolut ikke har. Jeg ser også frem til at fremlægge sagens fakta og føre vidner i retten, da netop fakta har været svært at få frem gennem hele forløbet.

icon

- Det har været hårdt for både mig selv og min familie at se mig fremstillet i pressen som noget, jeg på ingen måde er

Hans Andersen

En voldsom overdrivelse af omfanget er ifølge Hans Andersen tegn på en nærtstående politisk valgkamp.

- Det blev også påstået, at der var fjernet op mod 3.500 kubikmeter sand, svarende til 1-1.5 meter klit, og at det ville koste en halv million at genskabe. Virkeligheden var, at der var tale om 160-200 kubikmeter, mener Hans Andersen.

- To forskellige landinspektørfirmaer har dokumenteret, at der alene er tale om det antal kubikmeter - som er 6% af den mængde, borgmesteren påstår. Sandet blev skubbet retur på klitfladen på bare 5 timer. En lokal entreprenør ville udføre opgaven for 11.500 kroner, men borgmesteren valgte Hedeselskabet til 125.000 kroner. Der er mange detaljer i sagen, som er veldokumenterede gennem opmålinger, foretaget af landinspektørfirmaer - og selvfølgelig vil alt dette nu fremkomme i retten, skriver Hans Andersen i en mail til NORDJYSKE.

- Jeg håber, man her tydeligt vil se, at der nærmere er tale om politisk valgkamp, et hævntogt og et forsøg på karaktermord fra borgmesteren og kommunen på et menneske, der i et årti har været en torn i øjet på kommunens egen ødelæggelse af naturen på Sønderstrand - samt et forsøg på at statuere et eksempel, i lyset af andre nordjyske sager om selvtægt på naturen, skriver han videre.

Der bliver plantet hjælme på Sønderstrand i Skagen. Arkivfoto: Henrik Bo

Der bliver plantet hjælme på Sønderstrand i Skagen. Arkivfoto: Henrik Bo

Birgit S. Hansen: - Det siger meget om hans person, og det må stå for hans egen regning

Arkivfoto: Kim Dahl Hansen <i>Bent Bach</i>

Arkivfoto: Kim Dahl Hansen Bent Bach

NORDJYSKE har forelagt kritikken til Birgit S. Hansen (S), der ikke vil gå ind i påstandene om, at kommunen overdriver tallene, i og med, at det er en verserende sag.

- Den del har jeg ingen kommentarer til. Det her kører snart som en retssag, så der har jeg selvfølgelig en interesse i at beskytte kommunen og borgernes penge, siger borgmesteren.

Men påstanden fra Hans Andersen om, at det er et forsøg på karaktermord, er meget sigende, mener Birgit S. Hansen (S).

- Det siger meget om hans person, og det må stå for hans regning, lyder det kortfattet fra borgmesteren i Frederikshavn Kommune.

icon

Det siger meget om hans person, og det må stå for hans regning

Birgit S. Hansen (S)

Hun fortæller endvidere, at kommunen som lodsejere er forpligtet til at genetablere de fredede klitter - derfor kan den ikke vente på, at straffesagen er overstået og konsekvenserne gjort op.

- Jeg kan forstå, der er rigtig mange, der synes, det er under al kritik, at nogen har vandaliseret og lavet hærværk på en fredet klit, og som betyder, at vi skal bruge både offentlige timer på en retssag omkring en fredet klit og fælles værdier. Vi er lodsejere og har dermed fået et påbud om at gå ind og genoprette, uanfægtet resultatet af en retssag, siger hun til NORDJYSKE.

Den tekniske del af at drive en kommune vil Birgit S. Hansen (S) gerne have frem i lyset.

- Man kan som kommune ikke bruge en krone, uden at der er foretaget en bevilling. Hvis vi skal bruge 500.000 kroner på at gå ind og genoprette for noget hærværk, kan vi ikke bare tage pengene fra kassen. Det står jo i loven om kommuners drift, siger hun.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.