Jens frygter nye oversvømmelser: - Familien og katten skal hurtigt ind i bilen og så afsted

Jens Godsk Jørgensen bor 200 meter fra Elling Å og ved kraftige regnskyl, sidder oversvømmelsen i 2014 stadig dybt i kroppen

Jens Jørgensens hus blev oversvømmet i 2014. Fredag morgen var han igen nede ved Elling Å.  <i>Foto: Martél Andersen</i>

Jens Jørgensens hus blev oversvømmet i 2014. Fredag morgen var han igen nede ved Elling Å.  Foto: Martél Andersen

ELLING:Inden Jens Godsk Jørgensen skulle på arbejde fredag morgen, stod han og kiggede ned på vandet i Elling Å. Det regnede. 

- Når der falder meget regn - og i fremtiden får vi jo endnu mere regn - kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvad der har værdi i huset, og hvad jeg kan redde ud af huset først. Og det er jo ikke altid pengene, som afgør det. Man kan ikke redde det hele. I vores familie tænker man automatisk på, at otte flyttekasser var det, vi kunne have på traileren i 2014. Og så ellers familien og katten ind i bilen og hurtigt afsted. 

- Jeg vil sige, at jeg har fået lidt mere is i maven, end jeg havde torsdag.  <i>Foto: Martél Andersen</i>

- Jeg vil sige, at jeg har fået lidt mere is i maven, end jeg havde torsdag.  Foto: Martél Andersen

Sådan siger Jens Jørgensen, som bor på Vestergårdsvej i Elling nord for Frederikshavn - cirka 200 meter fra Elling Å. 

Mere is i maven

- Jeg vil sige, at jeg har fået lidt mere is i maven, end jeg havde torsdag. Vejrudsigten var rigtig, rigtig grim i går, men nedbørsmængden ser ud til at være reduceret. Samtidig kan jeg se, at vandstanden i Elling Å er faldet. Men igen - det er vejret, vi taler om, og alt kan ske, siger Jens Jørgensen, som konstaterer, at vinden er ved at slå over i syd/øst.

Den store oversvømmelse fra 2014, hor en lang række huse i Elling blev ødelagte af vand, sidder stadig dybt i kroppen på borgerne i byen. <i>Foto: Martél Andersen</i>

Den store oversvømmelse fra 2014, hor en lang række huse i Elling blev ødelagte af vand, sidder stadig dybt i kroppen på borgerne i byen. Foto: Martél Andersen

- Så står vinden og presser på Elling Ås udmunding og forhindrer vandet i at løbe ud. Og dermed stiger vandet i åen. Det er jo både nedbørsmængden, vindretningen samt den prop, som opstår under Skagensvej, som samlet udgør en risiko, siger Jens Jørgensen.

Dybt i kroppen

Den store oversvømmelse fra 2014, hvor en lang række huse i Elling blev ødelagte af vand, sidder stadig dybt i kroppen på borgerne i byen.  

En morgen i oktober 2014 vågnede familien Jørgensen ved, at der var masser af vand i haven.

Voldsomme mængder af regn var skyllet ned over området i løbet af natten. Og måske fordi en dæmning ude i åen var braset sammen, gik det pludselig stærkt.

Vanden steg og steg, sofaen flød rundt i stuen, vandet trængte ind gennem stikkontakterne, og familien Jørgensen nåede kun at pakke otte flyttekasser, før de var nødt til at flygte ud af deres hjem.

I 2014 blev Elling ramt af oversvømmelse. Forrest i billedet ses kvarteret ved Vestergårdsvej, som blev hårdest ramt.  <i>Arkivfoto: Hans Ravn</i>

I 2014 blev Elling ramt af oversvømmelse. Forrest i billedet ses kvarteret ved Vestergårdsvej, som blev hårdest ramt.  Arkivfoto: Hans Ravn

En god aftale med forsikringsselskabet var én af de ting, som medførte, at familien valgte at få renoveret deres hus og dermed blive boende i Elling.

Er på vagt

Siden er der bygget 1730 meter diger, og overvågning sikrer, at beredskabet i Frederikshavn Kommune er på vagt ved voldsomt vejr.

Der er med andre ord kommet styr på sikkerheden omkring Elling Å. 

Men reelt set er der stadig risiko for en oversvømmelse. 

Oversvømmelse i 2014.  <i>Arkivfoto: Carl Th. Poulsen</i>

Oversvømmelse i 2014.  Arkivfoto: Carl Th. Poulsen

Problemet er den passage, hvor Elling Å strømmer under den trafikerede Skagensvej - også kaldet Skagensvejbroen - som er placeret tæt på Elling.

"Hullet" under vejen er ganske enkelt for lille, og derfor vil passagen fungere som en prop ved store mængder regn. Det viser en rapport fra den rådgivende ingeniørvirksomhed, Niras. 

Skagensvej er en statsvej, og dermed er det politikerne på Christiansborg, som skal klimasikre Elling. 

Det sker bare ikke. 

- Jeg er mildt sagt rasende på vores politikere. Man taler om milliardinvesteringer i klimasikring, men så snart vi kommer nordenfjords, bliver vi glemt, siger Jens Godsk Jørgensen. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.