Klitten der forsvandt

Sigtet i klit-sag: - Entreprenøren griner nok hele vejen hen til banken

Hans Andersen - den ene af de to sigtede i klit-sagen - mener ikke, mængden af sand er rigtig

Hans Andersen er den ene af de to sigtede i klit-sagen. Arkivfoto: Peter Broen

Hans Andersen er den ene af de to sigtede i klit-sagen. Arkivfoto: Peter Broen

Mandag brugte HedeDanmark fem timer på at flytte sandet på klitterne på Skagen Sønderstrand. Et stykke arbejde, der bliver hilst velkommen af mange, men andre mener, det er unødvendigt.

Godt og vel et år efter er sagen endnu ikke slut, og der er stor uenighed om, hvor meget sand, der reelt blev flyttet.

Natten til lørdag den 26. oktober 2019 sidste år blev der begået hærværk mod de fredede klitter på Sønderstrand i Skagen, da en gummiged i ly af nattens mulm og mørke fjernede sand.

En lørdag morgen i slutningen af oktober kunne visse skagboer således vågne op til en markant forbedret udsigt.

Kort efter blev Hans Andersen sigtet, da han sammen med en medsammensvoren - den anden sigtede i sagen - havde snakket om netop klitterne ved aftenstid om fredagen forinden.

Om fredagen gik snakken blandt andet på, at der var blevet pålagt sand i både 2014 og 2018. Ifølge Hans Andersen ærgrede mange i byen sig dengang over, at deres udsyn mod vandet blev forværret. Noget skulle gøres, forstås.

Det fortalte den kendte erhvervsmand fra Aalborg også den medsigtede, og han erkender, han muligvis dengang kunne have sået et frø i forhold til udførelsen af ugerningen.

Pligt til at reetablere natur

Anders Brandt Sørensen (S), byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune, oplyser, at det er kommunens pligt at reetablere naturen, når den bliver ødelagt af eksempelvis hærværk.

- Det kan godt være, at nogen ser lidt mere mildt på, hvad der er lovligt, og hvad der ikke er, men det er vigtigt for mig at understrege, at det som kommune er vores pligt at genskabe de fredede klitter, siger han.

Klit-sagen har fyldt meget ved de nordjyske middagsborde og i avisspalter, og derfor vakte det også en stor bevågenhed, da HedeDanmark mandag genetablerede klitterne på Skagen Sønderstrand.

- Jeg har været meget optaget af, hvad der er rigtigt, og hvad der ikke er rigtigt i denne sag. Der er mange, der mener noget om dette emne, men vi må forholde os til det faktuelle. Derfor har jeg også tilføjet det som et punkt til næste byrådsmøde, hvor vi skal diskutere, hvad kommunens opgave er, når der bliver begået hærværk mod naturen, tilføjer han.

Hele vejen ned til banken

Mængden er ikke rigtig, mener Hans Andersen.

- Entreprenøren, som har foretaget flytningen, har formentlig grinet hele vejen til banken. Der blev brugt seks timer på det, og regningen kommer til at være 125.000 kroner, siger han.

Der er ikke behov for at plante hjelmene, oplyser han endvidere. De ville nemlig genetablere sig selv ad naturens veje over tid.

- Det er, som om, borgmesteren har haft brug for at markedsføre sig i denne sag. Hjelmene kommer til at stå for deres regning, slutter han.

Det næste byrådsmøde i Frederikshavn Kommune finder sted den 7. oktober. Det vil ikke være muligt at overvære byrådsmødet i fysisk forstand, men det kan høres på Frederikshavn Lokalradio.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden