Klitter i Skagen ligger stadig ødelagte hen: Derfor er de ikke genetableret

Forsvarer har haft landsinspektører til at kigge på klit-hærværk, der viser at omfanget er væsentlig mindre end kommunens vurdering

Foto Peter Broen

Foto Peter Broen

SKAGEN:Natten til 26. oktober sidste år, blev klitter ved Sønderstrand i Skagen pløjet ned - formentlig med en gummiged.

To mænd er sigtet for hærværket, men klitterne ligger fortsat ødelagte hen. Og genetableringen kan have lange udsigter.

Straffesagen mod de to mistænkte mænd ligger stadig hos anklagemyndigheden, og forsvareren for den ene af de sigtede har udfordret Frederikshavn Kommunes vurdering af omfanget af hærværket.

NORDJYSKE skrev i november, at kommunen håbede at kunne gå i gang med genetableringen inden nytår. Men det forhindrede en klagesag over kommunens vurdering af omfanget i første omgang.

Klagen blev dog senere afvist, og så kunne Frederikshavn Kommune sådan set godt været gået i gang. Men da straffesagen stadig ikke er afsluttet, har kommunens jurister rådet politikerne til at vente med at gå i gang med genetableringen, forklarer borgmester Birgit Hansen (S).

- Og det har teknisk udvalg valgt at følge. Og det er enormt ærgerligt, at det her trækker ud, men vi vil iværksætte initiativer, så snart vi kan gøre det, siger borgmesteren.

Af hensyn til den verserende sag ønsker Birgit Hansen ikke at kommentere yderligere på kommunens overvejelser i forbindelse med sagen - herunder om uenigheden om hærværket omfang spiller en rolle.

Forsvarer: Det er blæst op

Men allerede i januar gik en af de sigtedes forsvarer, Rasmus Amandusson, ud og stillede spørgsmålstegn ved, om hærværket havde den størrelsesorden, som kommunen hævdede.

Frederikshavn Kommune lavede kort tid efter hærværket et overslag, der vurderede, at der er flyttet omkring 3000 kubikmeter sand, hvilket vil koste omkring en halv million kroner at genetablere.

Men det er blæst alt for højt op, mener Rasmus Amandusson, der savner dokumentation for de tal.

- Jeg ved ikke, hvordan de er nået frem til det beløb, siger han.

Forsvarsadvokaten har derfor haft to landsinspektører til at lave en vurdering af omfanget af hærværket, og her er man kommet frem til et noget andet resultat.

Ifølge de beregninger er der højest flyttet 250 kubikmeter sand. Det påvirker naturligvis også prisen for genetableringen, som kan gøres for under 20.000 kroner ifølge de tilbud, som forsvarsadvokaten også har indhentet.

- Det er min opfattelse, at man ikke har haft indsigt i omfanget, men at man blot har skønnet. Og jeg mener, at kommunen har reageret for hurtigt i forhold til at sikre sig en ordentlig indsigt i tingene, lyder det fra Rasmus Amandusson.

Forsvarerens dokumentation indgår nu også i sagen.

Skatteborgere skal ikke betale

Det afviser Birgit Hansen dog kraftigt, og hun holder sig til kommunens overslag af hærværket.

- Vi sidder altså ikke og laver noget dyrere, end det er. Hvorfor skulle vi det? Vi tænker kun på at få dækket de udgifter, vi har, så det ikke er skatteborgerne, der kommer til at betale, siger borgmesteren og fortsætter:

- Det er altså en af vores spidskompetencer at vurdere sådan en sag, og jeg har fuld tillid til vurderingen fra vores folk, siger Birgit Hansen og tilføjer, at kommunen også har haft eksterne, uvildige landinspektører til at vurdere hærværkets omfang.

Omfang vigtigt for straffesag

Rasmus Amandusson oplyser, at hans klient nægter sig skyldig i sigtelsen mod ham.

Forsvarsadvokaten forklarer, at hærværkets omfang er meget vigtigt for sagen, da det - udover erstatningsspørgsmålet - også har indflydelse på straffesagen.

- Hvis det skulle ende med domfældelse for hærværk, så har omfanget indflydelse på strafniveauet, siger han.

Det er endnu uvist, hvornår sagen bliver berammet i retten.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.