Kom indenfor i "Kongevillaen" - åbner dørene for første gang i årevis

Offentligheden får mulighed for at få et sjældent kig ind bag facaden på Klitgaarden Refugium - den gamle kongevilla i Skagen - som ellers er forbeholdt kunstnere og forskere, der har brug for arbejdsro

Den tidligere kongevilla huser nu et refugium for kunstnere og forskere, som ønsker arbejdsro. Nu har offentligheden mulighed for at få en rundvisning i de smukke gemakker.  <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Den tidligere kongevilla huser nu et refugium for kunstnere og forskere, som ønsker arbejdsro. Nu har offentligheden mulighed for at få en rundvisning i de smukke gemakker.  Foto: Kim Dahl Hansen

SKAGEN:Mange kender villaen udefra. Den smukke, gule bygning ved Damstederne i Skagen, som i dag tilbyder ugers arbejdsro til kunstnere og forskere.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan Klitgaarden Refugium ser ud indenfor, så er der i sommeren 2022 muligt at få nysgerrigheden stillet. 

Henover sommeren arrangerer Refugiet fire rundvisninger i samarbejde med Toppen af Danmark, hvor offentligheden får chancen for at komme indenfor i de tidligere kongelige gemakker. 

- For mange er Klitgaarden et magisk sted. Sådan har det altid været, og det skal fortsætte med at være sådan. Men vi skal også have en åbning ud mod samfundet og ikke være helt lukket om os selv. Derfor arrangerer vi nu rundvisninger på refugiet, så skawboer og gæster får mulighed for at komme ud og opleve den gamle kongevilla, siger Helle Stenbakken, forstander på Klitgaarden Refugium i en pressemeddelelse. 

Forstanderen kommer selv til at tage imod gæsterne og vise dem rundt i huset.

Her venter en indretning med møbler fra Kong Christian den X's tid, hvor Klitgaarden var kongelig sommerbolig. 

- Det er en ældre bygning med smalle gange, som sætter en begrænsning for, hvor mange personer jeg kan føre rundt. Og så er det naturligvis vigtigt, at vores gæster kan arbejde uforstyrret, for de kommer her for at finde fred og arbejdsro, siger Helle Stenbakken, som derfor kun vil have 10 personer med på rundvisning ad gangen.

Billetter til rundvisningerne kan bestilles på toppenafdanmark.dk.

Klitgaarden Refugium

  • Klitgaarden blev opført i 1914 af den daværende Kong Christian den X som privat feriebolig for den kongelige familie.
  • Klitgaarden er tegnet af en af datidens mest kendte arkitekter Ulrik Plesner, som har tegnet adskillige bygninger i Skagen blandt andet Brøndums Hotel.
  • Klitgaarden forblev i kongefamiliens eje frem til 1997, hvor Klitgaarden Fonden købte ejendommen.
  • I dag fungerer Klitgaarden som refugium for kunstnere og forskere. Offentligheden har ikke adgang til refugiet, der ligger ved stranden lige syd for Skagen by.

Toppen af Danmark

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.