Landsby frygter naboskab med møller: Glentens reder kan blokere for opsætning

Der skal laves flere undersøgelser af forekomst af beskyttede arter ved planlagt møllepark

Planerne om store møller ved Skærum risikerer at kuldsejle. Arkivfoto: Peter Mørk

Planerne om store møller ved Skærum risikerer at kuldsejle. Arkivfoto: Peter Mørk

FREDERIKSHAVN:Den store rovfugl rød glente indtager endnu en gang en vigtig rolle, når politikerne skal tage stilling til opsætning af flere vindmøller i Frederikshavn Kommune.

Energiselskabet Wind Estate, Randers, har i flere år arbejdet med planer om opsætning af fem 150 meter høje møller vest for Skærum og blandt andet sikret sig købsret til tre stuehuse i nærområdet.

Boligerne står til nedrivning, fordi de ligger mindre end 600 meter fra de planlagte møller.

På tirsdag skal kommunens plan- og miljøudvalg tage stilling til de mange indsigelser, som er kommet ved høringen i den såkaldte foroffentlighedsfase.

Indstillingen fra kommunens forvaltning lyder, at Wind Estate skal lave en detaljeret undersøgelse af områdets beskyttede arter og vindmøllernes påvirkning af dem.

Undersøgelsen skal give grundlag for at træffe beslutning om, hvorvidt planarbejdet senere kan genoptages.

Der er fire ynglepladser for rød glente i nærområdet, og i mindst to af dem var der ynglepar i 2020.

Desuden yngler både ravn og duehøg i nærheden, og der ses hyppigt traner, anfører Skærum Sogneforening, som har indsamlet 149 underskrifter mod møllerne.

Sogneforeningen henviser til den lokale ornitolog, Jan Tøttrups iagttagelser. Han betegnes som en af Europas førende eksperter i rovfugle.

Også Danmarks Naturfredningsforening opfordrer til undersøgelse af glentens udbredelse og færden i området. Men naturfredningsforeningen går principielt ind for opsætning af møllerne.

I alt er der kommet 33 kommentarer til vindmølleplanerne. Enkelte er som naturfredningsforeningen principielt positive, men de fleste er imod, herunder Skærum Sogneforening. Foreningen lægger vægt på, at de meget synlige møller kolliderer med lokale bestræbelser på at brande Skærum på natur og rekreative værdier.

Tidligere har forekomst af rød glente blokeret for opsætning af møller ved bl. a. Ottestrup nær Hørby og ved Tamholt vest for Sæby.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.