Ordblinde Jens Borup nægter at stemme for budgettet

Jens Borup undlod at stemme, fordi han er imod besparelser på rengøring, og at man ikke afsætter penge til læsestøtte 

Jens Borup er selv ordblind og fik hjælp til at læse og har siden haft et liv som fiskeskipper, bestyrelsesformand og byrådspolitiker, hvor der er masser af læsestof. <i>Arkivfoto: Bente Poder</i>

Jens Borup er selv ordblind og fik hjælp til at læse og har siden haft et liv som fiskeskipper, bestyrelsesformand og byrådspolitiker, hvor der er masser af læsestof. Arkivfoto: Bente Poder

FREDERIKSHAVN:- Jeg har sagt fra dag ét, at jeg ikke kan stemme for et budget, hvor vi sparer på rengøringen til de ældre. Og når 20 procent ikke kan læse, når de forlader folkeskolen, så skal vi afsætte ekstra midler til dansk.

Sådan siger Jens Borup fra Venstre i forbindelse med budgetvedtagelsen i byrådet onsdag aften, hvor han lod en bombe springe. Han havde ikke tænkt sig at stemme for budget 2023. Velvidende, at Venstres gruppeformand Peter Sørensen for flere uger siden skrev under på en budgetaftale. Kun en lille gruppe mennesker var indviet i Jens Borups beslutning.

Det kom i hvert fald tydeligvis bag på socialdemokraterne ikke mindst borgmester Birgit S. Hansen, som blev overrasket og vred.

- Jeg har ingen respekt for, at du fastholder, at vi ikke skal spare på rengøringen uden at pege på en finansiering. Det er populistisk, sagde Birgit S. Hansen blandt andet.

Besparelsen på rengøringen betyder, at de ældre fremover får gjort rent hver tredje uge i stedet for hver 14. dag.

Jens´ egen historie

Jens Borup valgte faktisk at starte et helt andet sted, da han fik ordet.

Han fortalte, hvordan han som dreng på Sydfyn ikke kunne læse, fordi han lider af svær ordblindhed. Hans mor og en lærer insisterede på, at Jens havde brug for at lære at læse.

- Jeg kan ikke læse heller ikke i dag. Men jeg har lært en teknik, hvor jeg affotograferer ordet. Skal jeg læse en tekst for eksempel til et byrådsmødet tager det fire gange så lang tid som for dig, forklarede Jens Borup Nordjyske, efter mødet var slut.

Det er således hjerteblod for ham, at børn med læsevanskeligheder får den nødvendige hjælp, og pengene til den støtte, skal der være råd til i Frederikshavn Kommunes budget. Tidligere år har kommunen givet ekstra hjælp til elever, der har svært ved matematik og dansk. Resultaterne var gode, lød det tidligere i debatten fra Venstres gruppeformand Peter Sørensen, før han meddelte, at kun fem af Venstres byrådsmedlemmer ville bakke op om budgettet.

Bestyrelsespladser trods ordblindhed

Med til historien om ordblinde Jens, der fik hjælp til at læse, hører, at han siden fik en flot erhvervskarriere.

Jens Borup, der i dag bor på en gård ved Kandestederne blev fiskeskipper og bestyrelsesformand for den store virksomhed FF Skagen. Han har også en tillidspost som bestyrelsesmedlem i Jyske Bank. Jens Borup var valgt for Venstre i Skagen Kommune.

Han kom med i byrådet for Frederikshavn Kommune i sidste periode, da Anders Broholm fik job i København og trådte ud. Jens Borup blev genvalgt til byrådet i Frederikshavn Kommune ved valget i 2021, og forklarede hvorfor han ikke stemte imod, men i stedet undlod at stemme for budgettet.

- Af respekt for Venstres forhandlere, der har gjort alt for at få vores krav igennem, har jeg besluttet at stå fast på mine holdninger ved at undlade at stemme, sagde Jens Borup.

Ingen glæde over rengøring

Når borgmesteren reagerede så kraftigt handler det om, at alle partierne er kede af, at de skal spare på de ældres rengøring. 

- Vi andre har siddet og knoklet og vendt hver en krone for at få tingene til at hænge sammen. Man kan stille ændringsforslag inden 4. oktober, men jeg så ingen ændringsforslag. Det har jeg nul respekt for, sagde Birgit S. Hansen til Jens Borup.

Nye Borgerliges  Jens Nygaard: De ældre får mere rengøring end hver 3. uge, hvis de har behov for det. <i>Arkivfoto: Laura Guldhammer.</i>

Nye Borgerliges  Jens Nygaard: De ældre får mere rengøring end hver 3. uge, hvis de har behov for det. Arkivfoto: Laura Guldhammer.

Rengøringsdebatten fik Nye Borgeliges Jens Nygaard til at bede om ordet.

- Jeg er blevet kimet ned af mennesker, der kritiserer os for at skære i hjemmehjælpen. De tror, at alle fremover kun får gjort rent hver tredje uge. Men sådan er det ikke. Alle ældre bliver genvisiteret, og har de behov for rengøring oftere, vil de fortsat kunne få gjort rent oftere end hver tredje uge, understregede Jens Nygaard.

Inden budgettet blev vedtaget, kom det frem, at kommunen ekstraordinært har fået mulighed for at indfri et lån på 60,9 millioner kroner, fordi kommunekassen er robust.

- Nogle borgere vil spørge om, hvorfor vi ikke kan bruge de 60 millioner kroner til driften, men det må vi ikke i forhold den aftale om serviceniveau, som er indgået med de andre kommuner. Vi sparer til gengæld 3,2 millioner kroner i renter og afdrag, som vi må bruge på, hvad vi vil, forklarede borgmester Birgit S. Hansen.

- Og de 3,2 millioner kroner kunne vi have valgt at øremærke til en indsats i dansk og matematiktimerne, lød det senere fra Jens Borup fra Venstre.

SF's Christina Lykke Eriksen bød ind med en anden tilgang til læring.

- SF mener, at vi skal starte med at øge trivslen i skolerne, fordi eleverne lærer bedre, når de trives og så kan lærerne undervise i dansk og matematik, som de har uddannelsen og er dygtige til.

Hun er formand for Børne- og Ungdomsudvalget, som er gået fri af sparekravene. Faktisk er der i budget 2023 omprioriteret og tilført 20 millioner kroner fra de andre udvalg til Christina Lykke Eriksens udvalg. Det takkede hun for. 

- Jeg er især glad på de udsatte borgeres vegne, sagde hun og pointerede også, at der på et andet område vil være mulighed for at sætte mere ind.

- Unges mentale mistrivsel skal vi gøre noget ved. Det sætter vi nu fokus på, lovede udvalgsformanden.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.