Ville sejle i speedbåd fra Skagen til Norge - den gik ikke

Nordjysk fiskeskipper kommer med hjertesuk: Husk lige det her

Den lille speedbåd med motorstop midt ude i Skagerrak. Den blev fundet af en trawler fra Skagen.  <i>Foto: S255 North Sea</i>

Den lille speedbåd med motorstop midt ude i Skagerrak. Den blev fundet af en trawler fra Skagen.  Foto: S255 North Sea

SKAGEN:Tre nordmænd i en speedbåd kom i knibe, da de lørdag var på vej fra Skagen med kurs mod Kristiansand i Norge - en sejltur på omkring 160 km.

De var omtrent nået halvvejs i deres lille båd, da de pludselig fik problemer. Motoren svigtede. 

Men det var ikke eneste problem, for selv om de medbragte en VHF-radio og lige akkurat kunne kalde op til den norske kystvagt, var radioforbindelsen meget dårlig.

Ukendt position

Den norske kystvagt kunne ikke finde ud af, hvor den lille speedbåd befandt sig - kun at det var langt ude i Skagerrak mellem Skagen og Kristiansand.

Den norske kystvagt bad om hjælp fra Danmark, og Lyngby Radio fik kontaktet Skagen-trawleren S255 North Sea i Skagerrak.

Midt ude på havet fik mandskabet på den nordjyske trawler øje på den lille speedbåd fra Norge. De kunne se, at der var tre unge mænd i båden, men det lykkedes ikke at få radioforbindelse til dem, fortæller fiskeskipper Thomas Samuelsen fra S255 North Sea.

Nordmændene var ikke i alvorlig knibe, for vejret var perfekt med sol og kun lidt vind. Men med motorstop havde de brug for hjælp, hvis de skulle nå hjem til Kristiansand.

 Trawleren kontaktede den norske kystvagt, som så endelig fik klarhed over, hvor den norske speedbåd befandt sig, og derefter blev nordmændene hentet hjem.

- Det her skal I huske

Et lille hverdagsdrama ude i det store Skagerrak - men ikke helt usædvanligt.

Og det får skipper Thomas Samuelsen til at komme med en opfordring:

- Husk nu AIS, GPS og VHF, når I sejler ud!

AIS ("Automatic Identification System"") er en lille positionssender, så for eksempel kystvagten kan se, hvor båden befinder sig og identificere den. En GPS er et satellit-baseret navigationssystem, og med VHF-radioen kan man - hvis radioen er ladet op - få forbindelse til kystvagt og andre fartøjer.

Alt sammen udstyr, som bør medbringes også i små både, hvis man skal ud på en længere sejlads.

- Når man krydser så stort et farvand - med så lang afstand - i en lille båd, så skal der være styr på det hele sikkerhedsmæssigt. Så skal der være AIS og en VHF-radio, der virker, påpeger skipper Thomas Samuelsen.

Fra 200 HK til nul

Selv om sejlturen fra Skagen til Kristiansand er omkring 87 sømil - ca. 160 km - så ville en speedbåd som den, de tre unge nordmænd sejlede i, formentlig kunne nå frem på under tre timer.

Speedbåden havde en kraftig påhængsmotor på op mod 200 HK. Men det hjalp ikke meget, da motoren svigtede omtrent halvvejs.

Thomas Samuelsen understreger, at han ikke er ude på at hænge de unge nordmænd ud. 

Han har set og hørt om andre lystsejlere i lignende uheldige situationer, også danskere. Derfor opfordringen om at huske det rette sikkerhedsudstyr, så man ikke ender med at flyde hjælpeløs rundt i en båd i timevis midt ude på havet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.