Thisted

Fredskilde-fund hjem til Thy efter 50 år

For første gang siden 1968 kan man nu se alle tre store jernalderkar fra Nørhå på Thisted Museum

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Til venstre det netop nu hjemvendte sidste af de tre store keramikkar, der blev fundet 1968 ved Fredskilde i Nørhå. Til højre de to andre. I midten Astrid Roborg, arkæolgostudernede i formidlingspraktik på Museum Thy har i forbindelse med karrets hjemvendelse efter 50 år på Moesgård ved Aarhus udarbejdet nyt formidlingsmateriale.

THISTED:50 år efter - at der i en grusgrav ved Fredskilde i Nørhå blev fundet tre store keramikkar fra ældre jernalder, er de tre kar nu sammen igen, nemlig i udstillingen på museet i Jernbanegade i Thisted.

Karrene er dateret til tiden omkring år 0 efter vor tidsregning plus/minus 200 år, og de er de eneste i landet, der er fundet så store, to af dem firkantede, dekoreret med ornamentik. I landet kendes et fjerde - det er også rundt og findes i Nationalmuseets samling i København. Det er for øvrigt også fra Thy - gennem fra jernalderbopladsen i Ginnerup, fortæller museumsinspektør Niels Algreen Møller.

Historien om fundet har været fortalt før, men nu har Astrid Roborg udarbejdet et nyt formidlingsmateriale. Hun er vokset op i Stagstrup og blev student fra Thisted Gymnasium 2014. Derefter arbejdede hun et år på museet i Thisted, før hun begyndte at læse arkæologi på Aarhus Universitet. Lige nu er hun tilbage i to måneder i formidlingspraktik:

- Det var Jens N. Nielsen fra Tilsted, der fandt karrene. Han var dengang lærerstuderende, men blev i øvrigt senere arkæolog, fortæller hun og fortsætter:

- Tilfældigt opdagede han en spand med nogle potteår i et redskabsskur ved Tilsted Kirke. Da han fik at vide, at stammede fra en grusgrav i Nørhå, tog han derud og begyndte at grave.

Det blev til et af jernalderarkæologiens markanteste fund i Danmark:

- Han fandt en hel landsby fra jernalderen. Og i tre huse fandt han faktisk et kar i hver, fortæller Astrid Roborg.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.