Læsø inviterer til Saltets Dag: Saltet er en bærende søjle for øsamfundet
På fredag løber Saltets Dag på Læsø af stablen for første gang med et bredt program, der giver rig mulighed for at komme hele vejen rundt om det hvide guld, der har betydet så meget for øen

Saltet og alle dets forunderlige egenskaber er udgangspunktet for Saltets Dag på fredag. Foto: Kirsten Østergaard
Egentlig udspringer idéen til Saltets Dag fra Folkeuniversitet Læsøs foredragsrække, hvor forskellige videnskabelige emner vendes af landets topforskere via storskærm i Læsø Bio.
-Jeg fik en ide om, at vi da burde lave noget om salt i en videnskabelig kontekst. Udgangspunktet var at lave et arrangement til videnskabens dag, og øens historie taget i betragtning, så ville saltet jo være et oplagt sted at begynde. Så jeg talte med Anders Damgaard fra Novo Nordisk Fonden, og han var helt med på idéen, siger Helle Carlsson Christensen, formand for Folkeuniversitet Læsø. Siden idéens fødsel har projektet dog haft vokseværk. Det viste sig nemlig, at idéen om en dag i saltets tegn vækkede genklang hos store dele af øen.
Videnskabeligt krav
Efter idéen var på plads, gik Helle Carlsson Christensen sammen med Jens Morten Hansen, der med en lang karriere bag sig i videnskabens verden var særdeles velegnet som partner.
-Det eneste krav fra Novo Nordisk Fonden var, at videnskabelige foredrag skulle være en del af programmet, siger Helle Carlsson Christensen og fortsætter:
-Der gik dog ikke længe, før vi kiggede på hinanden og blev enige om, at det kan vi gøre bedre. Og så er det gået slag i slag derfra, fortæller Helle Carlsson Christensen om den proces, der er endt ud i et bredt arrangement med mange forskellige aktører på diverse lokationer i og omkring Byrum samt Læsø Kur i Vesterø.
Fedt med opbakning
Undervejs i processen er Helle Carlsson Christensen blevet mødt af opbakning fra snart sagt alle hjørner og kanter.
-Der har været opbakning til projektet fra start, og det har været så fedt at opleve den entusiasme. Det har krævet en kæmpe indsats at få det hele op at stå, og jeg må sige, at jeg er fuld af beundring over, hvor meget der kan lade sig gøre på en lille ø som vores. Jeg kan også fortælle, at Anders Damgaard fra Novo Nordisk Fonden har valgt at være til stede på Læsø på fredag, hvilket må siges at være et cadeau til projektet, siger Helle Carlsson Christensen.
Arrangementer hele dagen
Saltets Dag er udover støtte fra Novo Nordisk Fonden også blevet til takket være støtte fra Læsø Salt, Kulturrådet og Nordeafonden. Læsø Saltsyderi, Læsø Bio, Læsø Skole, Luddes Hus, Storhaven og Læsø Kur lægger alle lokaler til et bredt udvalg af arrangementer, foredrag og workshops, der alle har det til fælles at udbrede kendskabet til salt. Der vil for eksempel være foredrag i Læsø Bio, workshops med Rie Ladefoged og Helle Brønnum Carlsen ved Læsø Skole, plantefarvning i Storhaven og udstilling af saltkar og fotos i Luddes Hus.
-Og så er det hele gratis. Vi har fået sat en shuttlebus ind, der vil køre en fast rute mellem de forskellige aktiviteter. Selvom vi selvfølgelig også håber på, det kan tiltrække gæster udefra, så er arrangementet i høj grad lavet for læsøboerne, så de har en mulighed for at blive klogere på saltet, der jo har spillet en markant rolle i øens historie, siger Helle Carlsson Christensen.
Kan gentages næste år
Når dagen på fredag er ovre, så skal arrangementet evalueres, hvorefter det skal besluttes om, Saltets Dag skal være en tilbagevendende begivenhed på linje med Tanghusenes Dag.
-Vi håber selvfølgelig, det bliver en succes, så det kan blive en dag, der vender tilbage enten hvert eller hvert andet år. Vi ved fra Folkeuniversitetets succes, at der er efterspørgsel efter videnskab i alle mulige former, og forhåbentlig vil Saltets Dag også nyde godt af dette. Vi har i hvert fald kun fået positive tilkendegivelser hele vejen rundt, siger Helle Carlsson Christensen.
Saltets Dag er blevet til i et bredt samarbejde mellem Folkeuniversitetet, Læsø Museum, Tanghusforeningen, Læsø Saltsyderi, VisitLæsø og Læsø Kommune. Det komplette program kan ses på Visit Læsøs hjemmeside.

-Der har været opbakning til projektet fra start, og det har været så fedt at opleve den entusiasme. Det har krævet en kæmpe indsats at få det hele op at stå, og jeg må sige, at jeg er fuld af beundring over, hvor meget der kan lade sig gøre på en lille ø som vores, siger Helle Carlsson Christensen. Foto: Kirsten Østergaard
