Frysere til USA blev dyr affære for Elcold

Hobro-firma tabte retssag om defekt farvetryk på frysere

Problemer med farvetryk på 1128 kummefrysere til en kunde i USA kom til at koste Elcold dyrt. Arkivfoto: Jens Morten

Problemer med farvetryk på 1128 kummefrysere til en kunde i USA kom til at koste Elcold dyrt. Arkivfoto: Jens Morten

HOBRO:Hobro-firmaet Elcold Frysere ApS har tabt over en million kroner på en ordre på 1128 kummefrysere, som Elcold i 2014 leverede til en stor kunde i USA.

Det viste sig nemlig, at Hobro-firmaet måtte udbedre fejl og mangler på frysernes udsmykning for 760.000 kroner, og nu har Vestre Landsret yderligere dømt firmaet til at betale 285.890 kroner til det trykkeri i Aalborg, der udførte trykkearbejdet på kummefryserne. Hertil kommer sagens omkostninger på knap 200.000 kroner, så det samlede tab løber op i 1.246.000 kroner.

ElCold Frysere har i mere end 30 år haft et tæt samarbejde med Vesterbro Serigrafi, der gennem årene har leveret alle former for skilte og især folie til at klæbe på fryserne fra Hobro.

I 2013 fik Elcold den ide, at man i stedet for at lave en folie, der skulle klæbes på metalpladerne, kunne trykke direkte på de plader, som bruges til fryserne.

Efter en række tests indkøbte Vesterbro Serigrafi en trykkerimaskine til 3,4 mill. kroner, der kunne trykke direkte på de plader, som Elcold skulle skære op og bukke til kummefrysere.

I 2014 skulle Elcold levere de 1128 kummefrysere til en kunde i USA. Fryserne skulle dækkes af et farvetryk, og det så fornuftigt ud, da fryserne blev sendt med skib til USA. Men kunden klagede over, at farvetrykket krakelerede på de udvendige hjørner, og at man kunne pille farven af med fingrene.

Plastfolie klæbet over

Problemet i USA blev løst ved, at man klæbede en plastfolie oven på de defekte plader. Men det var dyrt. Elcold måtte betale 760.000 kroner for streamerne og montagen.

Elcold mente, at trykkearbejdet fra Vesterbro Serigrafi var mangelfuldt, og nægtede at betale regningen på de oprindelige tryk. Desuden krævede Elcold dækning for de 760.000 kr., som udbedringen kostede.

En undersøgelse af de fejlbehæftede frysere viste, at Elcold havde leveret nogle plader med en anden overfladebehandling end oprindeligt aftalt, og at man havde lavet en meget skarp bukning. En syns- og skønsmand fandt, at de to forhold var årsag til, at farven krakelerede i hjørnerne.

Da det var Elcold, der både leverede og bukkede pladerne, finder hverken byretten eller nu Vestre Landsret, at Vesterbro Serigrafi har lavet fejl. Deres arbejde var upåklageligt, og derfor skal Hobro-firmaet betale gildet.

Udover selve beløbet på de 285.000 kroner skal Elcold betale sagens omkostninger for Vesterbro Serigrafi med 197.000 kroner.

Efter denne sag er samarbejdet mellem de to firmaer ophørt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.