FTF ønsker centralt register over vold

Flere og flere bliver udsat for vold og trusler på jobbet

Hvert år udsættes 160.000 for vold på jobbet.Arkivfoto: Henrik Louis

Hvert år udsættes 160.000 for vold på jobbet.Arkivfoto: Henrik Louis

AALBORG:Selv om et stigende antal ansatte – især i den offentlige sektor - oplever vold på jobbet, findes der intet samlet nationalt overblik over problemet.

Derfor foreslår FTF, hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, at der oprettes et centralt register, som vil gøre det lettere at forebygge volden og samtidig gøre problemet mere synligt.

Hvert år bliver flere end seks procent af den arbejdende befolkning udsat for vold i forbindelse med deres arbejde - det svarer til cirka 160.000 mennesker hvert år. Ni procent udsættes for trusler.

Men trods mange års fokus på vold og trusler på arbejdspladsen, er kurven ikke knækket, tværtimod. Flere og flere bliver udsat for vold og trusler, viser tal fra blandt ander det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Hvis den barske udvikling skal vendes, er det nødvendigt at indføre et centralt register, hvor arbejdspladserne kan registrere voldsepisoderne. Ellers kan vi ikke effekten af de indsatser vi sætter i værk for at forebygge vold, mener FTF

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har sat problemet på dagsordenen, men uden et centralt register kan man bare ikke følge op på, hvordan de gode råd og forebyggelsen egentlig virker, mener FTF.

- Vi er glade for, at der nu bliver udarbejdet gode råd til arbejdspladserne. Det er grundlæggende uacceptabelt, at man skal udsættes for vold, når man passer sit arbejde. Så alt hvad der kan være med til at dæmme op for problemet, er et skridt i den rigtige retning. Men det er bare ærgerligt, at vi så bagefter ikke kan se, hvad der kommer ud af de gode råd, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

I dag har arbejdsgiverne kun pligt til at registrere ulykker, de skal ikke specifikt registrere vold. De skal heller ikke registrere efter nogen fælles systematik, og optegnelserne bliver ikke samlet centralt. Derfor kan den nuværende registrering ikke bruges til at forbedre forebyggelsen, mener FTF.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.