FUF: Tænk nyt og stort

Henrik Carlsen, FUF, har kortlagt kommunens forenings- og fritidsliv, der står over for store forandringer

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERIKSHAVN:Henrik Carlsen, formand for Frederikshavn Ungdoms Fællesråd, FUF, har det seneste halve år brugt det meste af sin vågne tid på at analysere kommunens fritids- og foreningsliv.

I tæt samarbejde med talknusere fra Syddansk Universitet er han ved at lægge sidste hånd på et analysemateriale, der er tænkt som værktøjskassen, når den fremtidige fritids- og foreningsstruktur skal flyttes fra planlæggernes skriveborde til virkelighedens verden.

- Over 200 klubber og foreninger har deltaget i undersøgelsen, der viser, at der er kvadratmeter nok og generelt stor tilfredshed med de faciliteter, man har i dag. Det betyder ikke, at vi kan læne os tilbage og sige, at alt er godt. Tværtimod er vi nødt til at lave en løbende fornyelse. Dels fordi det er for dyrt at sprede aktiviteterne på så mange adresser som i dag, og dels fordi mange af hallerne, der blev bygget i 60’erne eller i 80’erne er utidssvarende, forklarer Henrik Carlsen.

Lokale kraftcentre

Han skal i næste fase af projektet ud og snakke med foreningsfolkene i alle afkroge af kommunen og derude sælge idéen om lokale kraftcentre eller arenaer som ramme om byernes og landsbyernes foreningsliv.

- Flere steder er de godt i gang. Ikke bare i Strandby-Elling. I Østervrå arbejder de ihærdigt med projekt ”Vi bevæger Østervrå”. Sæby Fritidscenter har også planer om udvidelse på plads, og alle er vist enige i, at den ny Nordstjerneskole skal have en hal til idrætsundervisningen, siger Henrik Carlsen.

Alle steder er det vigtigt at tænke synergi og effektiv udnyttelse af faciliteterne ind i planerne. Og se på hvordan man andre steder har bygget multihaller og såkaldte lethaller, der kan bruges til mange forskellige idrætsformål.

Tænk nyt og tænk stort

- Det er vigtigt at have visioner og kigge fremad. Det er jo oplagt at indrette Arena Parken bag Frederikshavn Stadion så skolebørnene kan bruge den i dagtimerne. Til natur- og teknikundervisning og som et motoriklandskab med for eksempel udendørs bordtennis, skaterbane og motionsredskaber, mens spejdere og andre foreninger og borgere generelt så kan benytte de samme faciliteter resten af dagen, siger Henrik Carlsen.

Han opfordrer foreningslivet til at tænke nyt og tænke stort.

- Frederikshavn Tennisklub, der de seneste år har mistet medlemmer i bundter, kunne have glæde af et nyt tennisanlæg i Arena-området, som også kunne tiltrække turister og andre gæstespillere, der alle kunne benytte omklædnings- og cafeteriafaciliteter, der er der i forvejen. Og sådan kan man gøre det mange andre steder i kommunen.

Føleser, økonomi og vaner

FUF-formanden er helt på det rene med, at der forude ligger en lang og snoet vej med mange bump, der skal passeres.

Klubfølelser, økonomiske overvejelser og frygten for det usikre og så videre.

- Det er forståeligt men også vigtigt at fremhæve de gode eksempler på forandringer, der fører til ny energi og flere kræfter, når mange løfter i flok. Samkøringen af Arena Nord, Det Musiske Hus og Maskinhallen er et godt eksempel, siger FUF-formanden.

Finansieringen af nye anlæg og ombygning og renovering af eksisterende anlæg er et springende punkt, og her peger Henrik Carlsen på muligheden for at supplere foreningernes egne og kommunale midler med penge fra for eksempel Lokale- og anlægsfonden, Realdania og diverse fonde.

- Der er mange muligheder, hvis vi tænker nyt og utraditionelt, og det er vejen frem, siger Henrik Carlsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden