Fuglekongernes skærf frem i lyset

Efter en tur med pudsekluden blev de skinnende igen

Lindhart Andersen med det smukke skærf med de mange skinnende emblemer. Skærfet kan ses i Lokalhistorisk Arkiv i Dronninglund. Foto: Jørgen Ingvardsen

Lindhart Andersen med det smukke skærf med de mange skinnende emblemer. Skærfet kan ses i Lokalhistorisk Arkiv i Dronninglund. Foto: Jørgen Ingvardsen

DRONNINGLUND:Et gamle skærf er nu kommet til ære og værdighed på Dronninglund Lokalhistoriske Arkiv.

- De små, fine emblemer var helt sorte, da jeg startede, men efter en tur med pudsekluden, blev de skinnende og som nye, fortæller Lindhart Andersen, der har brugt mange timer med pudsekluden for at få emblemerne til at skinne.

- Efter at de alle var rengjorte og pudsede, blev de syet på skærfet igen, og de sidder faktisk på nøjagtigt det samme sted, som da de i sin tid blev syet på. Jeg har naturligvis haft tid til at studere de mange navne, der gennem tiderne er blevet fuglekonge. De fleste har kun været fuglekonge en enkelt gang, men postmester Gundlach var det faktisk tre gange. Når man ser på årstallene, så kan man også se, at der ikke blev kåret fuglekonger under de to verdenskrige. Den sidste blev kåret i 1947, hvorefter det tilsyneladende stoppede, oplyser Lindhart Andersen.

Frem til 1947 blev der i lighed med mange andre steder i landet holdt fugleskydning, hvor man kårede årets fuglekonge. I mange byer skete det hvert år, men i Dronninglund kun hvert andet.

Når en fuglekonge var kåret, fik han sit navn på et lille emblem, der blev syet på et skærf af silke og båret af fuglekongen over skulderen.

Det hele startede i 1913, hvor Dronninglund efterhånden var blevet til en driftig by.

- Jernbanen var jo kommet i 1899, og det betød starten på en vældig opblomstring, fortæller Lene Dige, leder af Lokalhistorisk Arkiv i Dronninglund.

- Borgerforeningen var startet i 1898, og det var den, der stod bag kåringen af årets fuglekonge. Det foregik uden tvivl i det, der dengang kaldtes Rævdalsvad.

- Det lå i nærheden af Det gamle Stadion på sydsiden af Slotsgade. Her blev der også holdt Sankt Hans fest og andre aktiviteter. Ser man på navnene på de mange emblemer på skærfet, så var det stationsforstanderen, postmesteren, smedemesteren og den slags, der har været fuglekonger.

- Det var ikke en begivenhed, som alle kunne deltage i. Det har været det bedre borgerskab, slutter Lene Dige, mens hun studerer det gamle skærf, der er ophængt på en væg i et af arkivets lokaler.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden