Fundene vælter op af jorden

Mange oldtidslevn på ny udstykning i Frejlev

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREJLEV:Arkæologerne har travlt i Frejlev, hvor det vælter op af jorden med oldtidsfund.

Oldtidslevnene består primært af hustomter, der er bevaret i form af stolpehuller, men også to grave er dukket frem af mulden.

2000 år før Kristus

Formentligt kan de dateres til den yngste del af stenalderen, cirka 2000 år før Kristus. Gravene indeholdt ikke gaver, og skeletterne var ikke bevarede, men i en af gravene sås tydeligt aftrykket af den døde i form et fugtigt fedtet lag.

Arkæologerne graver i et nyt område, der skal udstykkes nord for Griegsvej, og sjældent finder man så mange forhistoriske perioder repræsenteret på et så begrænset område. Husene spreder sig over en periode på cirka 2500 år.

Fra to- til treskibede huse

Især bebyggelsen fra bronzealderen er interessant. Den viser muligvis overgangen mellem to byggeskikke, hvor man går fra at bygge toskibede huse til at bygge treskibede.

Udgravningerne forsætter et stykke ind i december, og tilsammen tegner hustomterne et billede af en langvarig bebyggelse, der har cirkuleret rundt i det område, hvor parcelhusene ved Griegsvej breder sig i dag.

Der gemmer sig mere

Med stor sandsynlig ligger også bebyggelse fra yngre jernalder og vikingetid gemt under mulden omkring eller under Frejlev by.

Men hvorfor var der mennesker, som slog sig ned lige her i oldtiden? Formentlig hænger det sammen med placeringen direkte på kanten til åløb og engarealer i kombination med bagvedliggende agerland.

Nutidens parcelhuskvarter spreder sig over et lavtliggende plateau på kanten af de brede engområder til Vesterå.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.