Fyrtårnet funkler igen

Se billederne fra en noget usædvanlig arbejdsplads i farvandet ud for Hals

Mange dage har vejr og vind været imod bygningsarbejderne, som ikke kunne besejle fyret. Foto: Jorton
Aalborg 9. juli 2015 06:10 - Opdateret 9. juli 2015 09:10

HALS BARRE: Hals Barre Fyr har fået den store overhaling. Fundamentet er blevet renoveret, og den karakteristiske tårn med rød-hvide striber står nymalet.

Over 100 år

Det 103 år gamle fyr er placeret fem sømil øst for Hals og har til opgave at advare og dirigere skibstrafikken, og det har ikke været lige nemt at gå til opgaven. Vejret har været en konstant udfordring for firmaet JORTON, som har stået for renoveringen. Når det blæste for meget og fra en særlig retning, kunne det være meget svært at få et skib bugseret til fyret. Så var der ikke andet for end at vente på bedre vejr. De otte ansatte har været nødt til at aflyse cirka en tredjedel af deres arbejdsdage.

Sten faldt af

Nu er opgaven fuldført, og fyret er sikret mange år frem i tiden. Dækket er blevet repareret og har fået ny overflade, og indvendigt er de tidligere beboelsesrum til fyrets personale og lodserne sat i stand.

Fundamentet var oprindelig beklædt med granitsten hele vejen rundt, men vejret, havet og det salte vand har fået stenene til at løsne sig og er faldet af på de mest udsatte steder.

Fundamentet er blevet sandblæst, og de tilbageværende granitsten er sikret med bolte. De øvrige flader er behandlet med hårdfør sprøjtebeton. Yderst blev der sprøjtet farvet beton på, så overfladen til en vis grad matcher granitten. Endelig er der lavet nye trappeløb på siden af fundamentet.

Afløser for fyrskib

Bygherre er Søfartsstyrelsen, der har bekostet 1,6 mio. kr. på renoveringen.

Hals Barre er navnet på den lange sandbanke ud for Langeraks (den østligste del af Limfjorden) udløb i Kattegat. Hals Barre Fyr blev opført i 1912 og var afløsning for et fyrskib.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...