”Munkehaven” er museum for børn - og deres voksne

Nu kan man blive en del af munkenes fællesskab på Dueholm Kloster

”Munkehaven” ved Dueholm Kloster (billedet) i Nykøbing er et projekt, Museum Mors finansierer gennem regeringens og Kommunernes Landsforenings særlige pulje i år til sommeraktiviteter for børn og unge. Foto: Museum Mors

”Munkehaven” ved Dueholm Kloster (billedet) i Nykøbing er et projekt, Museum Mors finansierer gennem regeringens og Kommunernes Landsforenings særlige pulje i år til sommeraktiviteter for børn og unge. Foto: Museum Mors

NYKØBING:Både børnefamilier og SFO’er på Mors kan glæde sig til sommerferiens store aktivitet på Dueholm Kloster, lover museumsdirektør Anders Have Espersen, Museum Mors. Alle hverdage kl. 11-15 fra uge 28 til og med uge 32 inviterer museet nemlig indenfor i den stemningsfulde ”Munkehave” ved det gamle Dueholm Kloster i Nykøbing.

- Munkehaven er en social og hyggelig sommerferieaktivitet i den stemningsfulde have ved det smukke johanniterklosters, siger museumsdirektøren.

Aktiviteten er målrettet skolernes fritidsordninger samt børn i alderen 6-10 år og deres familier. Ved at gå i sporene på Frøken Due Holm for at gennemføre den sjove klosterjagt på det gamle museum modtager børnene et flot munkebrev og bliver derefter optaget blandt johanniterne. Klosterjagten begynder i museumsbutikken og tager børnene rundt i hele den gamle hovedbygning på klostret. Undervejs løser de meget enkle opgaver om museets genstande.

Med munkebrevet i hånden får de nyudnævnte munke adgang til den hemmelige munkehave. Her kan børnene og børnefamilierne være sammen med de andre munke og den altid tilstedeværende øverste munk, kaldet prioren, som holder øje med bålstederne - og ikke mindst sørger for, at de små munke har det rart.

I den skyggefulde have hænger munkene ud i enten det hyggelige munketelt eller ved havens bålsteder sammen med deres familier. I haven kan de fremstille deres eget økologiske middelalderlige fladbrød med honning, bage deres egne økologiske pandekager og nyde et glas munkesaft eller to. I munkehaven kan man desuden prøve at kværne sit eget mel på gammeldags middelaldermanér og fremstille sin egen, helt enkle, munke- eller ridderdragt. Både brød og dragter må man tage med, når man forlader munkeordenen igen.

I munkehaven kan man også blive klogere på livet som munk og på johanniterordenen, der drev hospitalskloster på Dueholm fra 1370 til Reformationen 1536. Der er således fremstillet familievenlig, letforståelig formidling om klosterets og munkenes historie.

Munkehaven kræver ingen forudgående tilmelding for individuelle børnefamilier, der blot skal møde op i museumsbutikken. For SFO’er og større grupper af børn bedes man telefonisk bestille tid.

Det er helt gratis at deltage i aktiviteterne for børn, mens der tages almindelig entré for voksne. En billet giver adgang til museets to andre åbne afdelinger i år: Skarregaard og Fossil- og Molermuseet. Her er der også gratis adgang for børn.

Museet tager naturligvis hensyn til de til enhver tid gældende retningslinjer i forhold til covid-19. Det betyder, at der på grund af reglerne om afstand og forsamling ind imellem kan være begrænsninger i forhold til antallet af deltagere i Munkehaven. Der vil selvfølgelig også være rigeligt med håndsprit til de små munkehænder.

Munkehaven på Dueholm Kloster er finansieret af regeringens og Kommunernes Landsforenings pulje til sommeraktiviteter for børn og unge.

Nærmere på: www.museummors.dk

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.