Gårdejere efter brand: Det er væmmeligt

Ægtepar måtte aflive 800 smågrise efter brand på deres gård i Tolne

En brand med kraftig røgudvikling medførte, at Liselotte og Thomas Madsen på gården ”Bakken” i Tolne måtte aflive 800 smågrise torsdag formiddag.Foto: Bent Bach <i>Bent Bach</i>

En brand med kraftig røgudvikling medførte, at Liselotte og Thomas Madsen på gården ”Bakken” i Tolne måtte aflive 800 smågrise torsdag formiddag.Foto: Bent Bach Bent Bach

HJØRRING:Branden på ægteparrets gård brød ud torsdag morgen ved 7-tiden. Det var ikke branden, der var farlig, men den giftige røg, der udviklede sig.

I alt døde op imod 1000 grise, hvoraf de 800 måtte aflives, fortæller gårdejer Liselotte Madsen.

Der er således ikke sket voldsomme brandskader, som man ellers ofte ser ved en gårdbrand. Det er røgudviklingen, som har været den store synder i forhold til svinebesætningen.

- Der er ingen søer til at passe dem, og smågrisene udvikler astma på grund af røgen, fortæller Liselotte Madsen.

Skulle til Sønderjylland

Smågrisene var ellers afsat. Om 14 dage - og med en vægt på syv kilo - skulle de have været fragtet til det sønderjyske.

Liselotte Madsen fortæller, at årsagen til branden nok skyldes en kortslutning i ventilationen, mens den kraftige røg har udviklet sig, da plastic har været i kontakt med ilden.

Selv om forsikringen dækker det økonomiske tab, så er torsdagens oplevelse ikke en, som parret ryster af sig lige med det samme.

- Det er væmmeligt, lyder det fra Liselotte Madsen.

En femtedel blev aflivet

Parret har drevet svinebrug i 13 år, og arbejdet på gården fortsætter. Det er nemlig ”kun” en femtedel af det samlede antal søer og smågrise på gården, der bliver aflivet. Årligt produceres der omkring 28.000 smågrise på stedet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.