Gærum er i festtøjet

Symbolsk blev festugen åbnet ved Brugsen, som i år blev reddet af borgerne

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

GÆRUM:Karumgæ betyder Gærum ka´.

Så i stedet for et trefoldigt hurra blev der råbt Karumgæ- Gærum ka´ tre gange, da festtaleren, forhenværende skoleinspektør og Frederikshavns borgmester Jens Chr. Larsen, åbnede festugen i byen lørdag formiddag.

I år er det 125 år siden, det første hus blev opført i byen, og det ligger stadig på Brønderslevvej, og her bor mekaniker og autoforhandler Torkild Tougaard.

Men tilbage til åbningen af jubilæumsfesten: Jens Chr. Larsen og den nuværende skoleleder, Gitte Kiilerich, ankom til torvedagen ved Brugsen standmæssigt i hestevogn efterfulgt at et optog med børn og voksne i historiske dragter og flere fanebærere med foreningernes faner

I sin åbningstale sagde Jens Chr. Larsen blandt andet, at Gærum har vist stort sammenhold og selvopholdelsesdrift gennem årene og nævnte, at de i foråret havde sikret Brugsen dens overlevelse.

- Detfor kan vi nu glæde os over. At der er torvedage for 30. gang her ved Brugsen.

Jens Chr. Larsen mener også, at landsbyen med de 300 husstande blandt andet overlever, fordi der er ildsjæle.

- Så har mange af vores unge det som lakseyngel. De rejser ud i den store verden, men vender tilbage der, hvor de voksede op, når de selv skal yngle.

Årets Gærumborger

Efter det fælles kaffebord, hvor der var mere end fyldt op på bænkene ved torvet, blev årets Gærum-borger kåret på behørig vis.

Det blev Lars Ovesen, som gør et kæmpe stykke arbejde for byen ligesom mange andre. Han var blandt andet med til at danne initiativgruppen for fremtidens Gærum i 2007 og fotograferede løs ved åbningen af festugen.

Der er for eksempel ti aktive mennesker med i den jubilæumskomité, som har stablet denne store jubilæumsfestuge på benene.

- Hvis man ser på, hvor mange vi er i Gærum og det program, vi har, kan vi godt sammenligne jubilæumsugen med Århus Festuge, sagde Finn Christensen, der både er spejderleder og formand for Brugsen.

I en af boderne på torvet møder vi Gerda Fruelund Jensen i folkedanserdragt. Hun har arrangeret det historiske optog ved at låne fine kjoler fra Tordenskioldsdagene for netop at sætte et historisk præg på åbningsdagen.

- Jeg har også lavet en jubilæumsbjesk med planter blandt andet fra min egen have og fra naturen rundt om Gærum, siger hun og tilbyder straks en smagsprøve.

Festugeprogrammet

Når man bladrer i programmet for den kommende uge, er et overordnet tema for tirsdag og onsdag. Tirsdag er der åbne virksomheder fra 15-17, hvor man kan kigge indenfor hos fem virksomheder, og onsdag er det byens foreninger, skolen og Kernehuset, der holder åbent og markerer jubilæet. Det sker ud fra børnenes præmisser, hvor børnene blandt andet har undersøgt, hvordan det var at gå i skole for 125 år siden.

Naturdagplejer får flag

Man kan også besøge byens landdagplejer Lene Ladekjær Pedersen, der onsdag får overrakt det grønne flag som symbol på, at hun kan kalde sig naturdagplejer.

Torsdag er der en lokalhistorisk aften, hvor man har inviteret arkivar Erik Christensen fra Bangsbo Museum og Hardy Jespersen fra Slægt og Lokalhistorisk Forening i Frederikshan til at vise, at lokalhistorie kan være muntert.

Fredag er der diskotek på skolen, og så har de da virkelig varmet op til den store jubilæumsfest, der finder sted på Gærum Skole.

Her er der i øvrigt verdenspremiere på Gærum revyen, som nok vil vise andre sider af, hvad Karumgæ-Gærum ka`.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.