Genbrug nytter

Re-Cykel giver nyt liv til brugte cykler og fornyet selvtillid til borgere

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

KAAS:20-årige Christopher Petersen arbejder koncentreret på en mountainbike, der hænger i en wire fra loftet. Den skal klargøres, inden den samme eftermiddag skal bringes ud til en kunde i Vadum. Den del af arbejdet hos den socialøkonomiske virksomhed Re-Cykel ApS er han særligt glad for - drømmen er nemlig at blive lastbilchauffør. Og derfor sætter han pris på, når der skal hentes og afleveres cykler rundt omkring i landet.

- Jeg har drømt om at blive lastbilchauffør, siden jeg var fem år, siger Christopher Petersen med et smil.

Drømmen er rykket nærmere i det seneste halve år, hvor han har været tilknyttet Re-Cykel ApS, der skal hjælpe kontanthjælpsmodtagere, der af den ene eller anden grund har svært ved at bestride et ordinært job.

- Om et halvt års tid håber jeg at være i gang med et forløb via EGU (en to-årig ungdomssuddannelse med primær fokus på praktikdelen, red.), så jeg kan blive chauffør, siger Christopher Petersen, der hver dag tager turen fra Gøttrup ved Fjerritslev.

Ved hans side står Peter Jacobsen, der er cykelmekaniker og garant for, at hver en cykel, der forlader adressen i Kaas, er i orden. Og en stor del af hans tid foregår med undervisning og vise, hvordan man eksempelvis skifter eger eller fikser gear på en cykel.

Projektet, der er en del af SID JOB, har eksisteret i dens nuværende form siden årsskiftet. I øjeblikket har Re-Cykel 28 brugere, som to socialfaglige medarbejdere forsøger at hjælpe til en afklaring og videre i uddannelse, fleksjob, pension eller ordinært job.

- Vores brugere er kontanthjælpsmodtagere, der er aktivitetsparate men som har misbrugsproblemer, psykiske eller fysiske problemer, forklarer projektleder Per Svanholm Christensen.

Hans vurdering er, at en del af brugerne sandsynligvis ville have været tildelt førtidspension, inden lovgivningen blev skærpet. Men nu kræver samme lovgivning, at alle muligheder afprøves i forhold til at få medarbejderen i et ordinært job. Den socialpædagogiske indsats spiller en afgørende rolle i den forbindelse.

- Vi forsøger at holde hånden under brugerne og forsøger at skabe en tryghed, så de kan tage næste skridt op ad udviklingsstigen, siger Per Svanholm Christensen.

- Typisk begynder brugerne med to til fem timers arbejde dagligt, og ved at det foregår i en beskyttet kontekst, får mange lyst og modet til at prøve at komme ud i en virksomhedspraktik.

- 10 af vores brugere er lige nu i 13 ugers virksomhedspraktik, og vi ser faktisk, at flere af dem kommer i ordinært job.

- Lige nu har vi også tre brugere, der er blevet afklaret i forhold til, at de vil i gang med en uddannelse, siger Per Svanholm Christensen.

Re-Cykel ApS fungerer efter det, han kalder ”klubhusmetode”, dvs. at det er brugerne af huset, der selv tager sig af alt lige fra forberedelse af dagens frokost til vedligeholdelse af huset.

- Alle har en funktion og en betydning her i huset, og hvis ikke vedkommende møder op, betyder det eksempelvis, at man ikke får klargjort en cykel, der er bestilt, så derfor er der en stor samvittighedsfølelse blandt brugerne, siger Per Svanholm Christensen.

Overskud forbudt

Re-Cykel er en non-profit virksomhed, hvilket betyder, at der ikke må oparbejdes et overskud, og der er heller ikke tale om konkurrenceforvridende virksomhed, understreger Per Svanholm Christensen.

- Når vi laver en opgave, tager vi markedsprisen for at udføre en opgave, dvs. at sælger vi en cykel, eller foretager en reparation, prissætter vi det ud fra markedsvilkår, siger han.

Tidligere benyttede brugerne et snedkerværksted som en fysisk værkstedsaktivitet og vedligeholdelse af hus og have var også en del af de daglige opgaver. At det så efterfølgende blev reparation og salg af cykler, der blev omdrejningspunktet er mere eller mindre tilfældigt.

- En dag sad vi og talte om, at omkring 7000 cykler hvert år bliver meldt stjålet, og vi undrede os over, hvor de cykler endte, siger Per Svanholm Christensen.

- Det fik os til at kontakte forskellige forsikringsselskaber, og vi har i dag aftale med fire forsikringsselskaber om at købe de cykler, der er blevet fundet, efter at selskabet har udbetalt forsikringsdækning til ejerne, siger han.

Ad den vej lander omkring 400 cykler hvert år hos Re-Cykel ApS, men håbet er at få fat i en større del af de cykler, der hvert år meldes stjålet.

- Potentialet er stort, og mit håb er, at vi på sigt kan øge vores omsætning, så vi får mulighed for at ansætte nogle af vores brugere i fleksjob eller ordinære job, siger Per Svanholm Christensen, der ser flere perspektiver i hele genbrugsideologien.

- Vi lever i en verden, hvor ressourcerne på et eller andet tidspunkt slipper op, og her tænker jeg, at vi kan gøre en forskel, også selv om det måske blot er en dråbe i havet i det store billede. Jeg kan godt lide tanken om, at vi genbruger vores knappe ressourcer, og at vi også genbruger nogle af de menneskelige ressourcer, for det er ingen hemmelighed, at nogle af dem der kommer her, ville være blevet opgivet, hvis ikke der var et sted som det her, siger Per Svanholm Christensen.

Fakta

Re-Cykel ApS er en socialøkonomisk virksomhed, der ejes af SID JOB ApS, der er etableret af det tidligere SID Nordjylland, nu 3F Nordjylland.

Brugerne er kontanthjælpsmodtagere fra Jammerbugt Kommune, og det er såvel unge som ældre.

Det er en non-profit virksomhed med et socialt formål - overskuddet geninvesteres enten i virksomheden eller i brugerne.

På Re-Cykel er der fire fastansatte medarbejdere, to socialfaglige medarbejdere, en cykelmekaniker og en lærling. Derudover er der en socialrådgiverstuderende. De er alle ansat hos SID JOB.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.