Gjerskov beroliger dansk landbrug
Overdreven frygt for konkurrence på landbrugsstøtten, mener hun

Fødevareminister Mette Gjerskov (S): - En fransk landmand kan højst opnå syv euro mere i støtte pr. hektar.
BRUXELLES:Fødevareminister Mette Gjerskov (S) beroliger dansk landbrug: frygten for, at en omlægning af EUs fælles landbrugspolitik skal give franske landmænd en voldsom konkurrencefordel på bekostning af de danske, er overdrevet, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.
Der har været en del hype, konstaterer hun i en pause i disse døgns landbrugsforhandlinger i Bruxelles - forhandlinger, hvor ministeren ikke mindst bruger kræfter på at afbøde de hårdeste virkninger af en overflytning af landbrugsstøtten fra kvægbrug til planteavl og svineproduktion.
- Fødevareministeriet har regnet på de mulige konsekvenser af en ny, mere fleksibel forvaltning af landbrugsstøttens to ”søjler”: den direkte landbrugsstøtte samt markedsordningerne (søjle 1), og støtten til udvikling af landdistrikterne (søjle 2).
Et element i den netop indgåede aftale om EUs budgetramme 2014-20 er, at medlemslandene kan flytte op til 15 procent fra den ene til den anden søjle - begge veje.
Ukendte overflytningsvilkår
Det har fået blandt andet Europarlamentsmedlem Jens Rohde (V) til i NORDJYSKE at advare om en voldsom forvridning af konkurrencen mellem lande, der som bl.a. Frankrig forventes at flytte flere penge til den direkte landbrugsstøtte - og lande, der ikke vil. Hertil regner han Danmark.
Præcis hvordan det går, véd ingen.
De nærmere vilkår for flytning mellem søjlerne indgår i de forhandlinger om reform af den fælles landbrugspolitik, som foregår i øjeblikket - i Europaparlamentet i sidste uge, i Ministerrådet i denne uge og i den kommende tid med såkaldte trilogiforhandlinger mellem Kommissionen, Parlamentet og Rådet.
Plus syv euro
Men ifølge Fødevareministeriets beregninger kan en fransk landmand højst opnå 2,5 procent mere i støtte pr. hektar ved maksimal overflytning fra landdistrikts- til landbrugsstøtte.
- Vi taler om syv euro (52 kroner) ud af en samlet støtte i størrelsesordenen 300 euro (2237 kr.) pr. hektar, påpeger Mette Gjerskov.
- Samtidig vil det franske landbrug og landdistrikterne formentlig miste 195 millioner euro (1454 mio. kr.) i national støtte, pointerer hun.
Der må nemlig ikke gives national støtte i søjle 1, mens det er en forudsætning i landdistrikts-ordningerne.
Modsat vil en dansk landmand kunne tabe 15 procent i støtte ved maksimal overflytning den anden vej, svarende til 50 euro (373 kr.) pr. hektar.
Det vil til gengæld udvide den danske landdistriktspulje med hele 748 millioner euro (5577 kr.) - hvis udnyttelse dog må forudses at bero på tilsvarende støttebeløb fra dansk side.
- Det er i virkeligheden vores bedste forsvar for, at der ikke kommer til at ske en overflytning fra den direkte støtte, siger landmand Kjartan Poulsen, formand for Landsforeningen Danske Mælkeproducenter.
- Og så må vi håbe, at de danske politikere satser på den sikre hest: den, der leverer arbejdspladserne, nemlig landbruget, siger han.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.