God tone i forhandlinger om fiskeri

Efter torsdagens forhandlinger mellem EU og Norge om fiskeri i Nordsøen og Skagerrak er der fortsat vilje til løsning, vurderer Hanstholm-fiskernes formand

Forhandlingerne i Edinburgh mellem EU og Norge forløber på en måde, der giver grund til at tro på en løsning allerede i morgen, lørdag.Arkivfoto: Ole Iversen

Forhandlingerne i Edinburgh mellem EU og Norge forløber på en måde, der giver grund til at tro på en løsning allerede i morgen, lørdag.Arkivfoto: Ole Iversen

EDINBURGH:- Forhandlingerne fortsatte til sent torsdag aften og startede igen fredag. Jeg fornemmer, at stemningen ved forhandlingsbordet er god, og at der er vilje til at nå en aftale. Men alt tyder på, at den først er på plads i løbet af lørdagen.

Sådan vurderer Jan N. Hansen, formand for Hanstholm Fiskeriforening, fredag formiddag mulighederne for, at der endelig kan findes en løsning i forhandlingerne mellem Norge og EU om fordelingen af kvoterne i Nordsøen og Skagerrak. En aftale burde have været på plads allerede ved årsskiftet. Det er ikke sket med det resultat, at danske fiskere siden første januar har været været afskåret fra at fiske på vigtige pladser i norsk zone. Det har haft store økonomiske konsekvenser, oplyser Danmarks Fiskeriforening, som skønner, at fiskeriet har tabt omsætning for mere end 100 millioner kroner.

Jan Hansen følger som repræsentant for Danmarks Fiskeriforening forhandlingerne i Edinburgh fra sidelinjen. Han er en af 67 tilmeldte ”observatører” til forhandlingerne. De repræsenterer blandt andet organisationer med tilknytning til fiskerierhvervet og sidder klar til at bistå forhandlerne med råd og vejledning.

- Det kan blandt andet være i situationer, hvor vores forhandlere må give køb på et område for til gengæld at få fordele på et andet i nogle forhandlinger, som hele tiden handler om at finde en indbyrdes balance mellem parterne. I det spil er det vores sidste chance for at blive hørt, når vi sidder udenfor døren til forhandlingslokale og har lejlighed til at komme med vores vurderinger til forhandlerne i deres bestræbelser for at finde en acceptabel balance mellem EU og Norge.

Jan Hansen tilføjer, at der også er god tid til at netværke og lave aftaler indbyrdes blandt observatørerne.

- Vi har faktisk været i god dialog med den norske kystvagt og aftalt, at de sejler et fartøj til en nordjysk havn. Tanken er så, at vores medlemmer kan få en dialog med kystvagten om, hvordan de gerne vil have, vi arbejder i norsk zone. Det er en snak, det er sværere at tage, når man mødes ude på fiskepladserne, siger Jan Hansen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden