Godsbaneterminal op af skuffen

Hirtshals Havn vil sætte lokalplanprocessen i gang selv om finansieringen af terminalen ikke er klar

Transport af mere gods over Hirtshals Havn med færgerne og stigende interesse i Europa for at få mere banegods er baggrunden for at havnen vil sætte gang i en gammel plan om at etablere en godsbaneterminal. Arkivfoto: Hans Ravn

Transport af mere gods over Hirtshals Havn med færgerne og stigende interesse i Europa for at få mere banegods er baggrunden for at havnen vil sætte gang i en gammel plan om at etablere en godsbaneterminal. Arkivfoto: Hans Ravn

HIRTSHALS:Hirtshals Havn vil starte lokalplanproceduren og godkendelsesprocessen til anlæg af en godsbaneterminal ved havnen, selv om finansieringen af anlægsarbejdet slet ikke er på plads.

- Der er en kraftig stigende interesse i Europa for at få gods over på bane, og det er bedre at være med helt fremme i skoene end at være på bagkant af udviklingen. Det vil være et fornuftigt initiativ. Derfor har vi anmodet kommunen om, at lokalplanprocessen kan sættes i gang, oplyser havnedirektør Jens Kirketerp Jensen.

Hidtil har tanken om at etablere en godsbaneterminal parallelt med Nordjyske Jernbanes spor ikke være så bæredygtig, at havnen har fundet private partnere, som vil være med til at finansiere terminalen.

I januar 2009 gav staten tilsagn om 10 millioner kroner til projektet i forbindelse med havnepakke 1, men projektet er beregnet til at koste 31 millioner kroner. På spørgsmålet om der nu er kommet private investorer på banen svarer Jens Kirketerp Jensen:

- Det har vi ikke, men der er så stor interesse for projektet, at jeg har en forventning om, at vi nok skal finde en finansiering. Hirtshals Havn er blevet et omdrejningspunkt for godstransport, så interessen skal nok komme.

Det er blandt andet den stigende mængde færgegods, der kommer over Hirtshals Havn, som giver næring til havnedirektørens optimisme.

Den er ikke blevet mindre selv om folketinget sidste efterår ikke tog en ansøgning om 21 millioner kroner til godsterminalen med i en ny infrastrukturpakke.

- Der var ingen projekter i Nordjylland, der fik penge undtaget til en stump skinner til lufthavnen. Det var kun store projekter, der fik penge, siger han.

Havnens projekt går konkret ud på at anlægge et parallelt jernbanespor mellem Willemoesgade og Søndergade med et tilhørende areal, hvor løstrailere fra færge kan flyttes fra lastbil til bane og omvendt. Der skal være plads til 40 trailere og til at køre rundt i området. Desuden skal krydset Willemoesgade/Aalborg have et fjerde ben med adgangsvej til terminalområdet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.