Politikere efter chefredaktørs død: Dette skal vi have ændret
Vagtlæger skal have adgang til alle oplysninger om borgerne, og selvfølgelig skal man kunne sende billeder til lægen i 2020. Sådan lyder det fra nordjyske folketingsmedlemmer - nu skal sundhedsministeren ind i sagen

Omstændighederne i forbindelse med chefredaktør Søren Rosenlund Christensens død bliver nu taget op politisk. Arkivfoto: Torben Hansen
En nat i februar ringede 48-årige Arina Richter til vagtlægen i Region Nordjylland angående sin stærkt smerteplagede mand - NORDJYSKEs daværende chefredaktør Søren Rosenlund Christensen.
Det viste sig, at vagtlægen hverken havde adgang til lægejournaler eller mulighed for at modtage et billede af det sår, der viste sig at være fatalt.
- Først lang tid efter er det gået op for mig, at han faktisk ikke havde journalerne. Men for mig er det jo ét system. Jeg forstår det simpelthen ikke, siger Arina Richter.

Arina Richter mistede sin mand 7. februar i år, efter han blev ramt af en kødædende bakterie, der blev opdaget for sent. Foto: Jens Astrup
- Det virker helt grotesk
Men sådan skal det ikke være i fremtiden, hvis det står til flere nordjyske medlemmer af Folketingets sundhedsudvalg.
- Vi har jo vænnet os til at sende billeder til alt og alle igennem flere år. Derfor virker det jo helt grotesk og skriger til himlen, at en vagtlæge ikke kan modtage et billede, siger Per Larsen (K), som desuden også sidder i regionsrådet.
Også Enhedslistens Peder Hvelplund blev overrasket, da han læste artiklen om Søren Rosenlund Christensen.
- Jeg var faktisk ikke klar over, at vagtlægerne ikke har adgang til sygehusets journaler. Det bør være muligt for borgernes skyld - men også af hensyn til lægerne, så de arbejder under bedst mulige betingelser, siger han.
Minister ind i sagen
Begge politikere vil nu stille spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vedrørende journaladgang og mulighed for at sende billeder til vagtlægen.
Også Flemming Møller Mortensen (S), der i flere år har været sundhedsordfører for regeringspartiet, vil sætte fokus på større patientsikkerhed.
- Her har vi noget at komme efter. Det hjælper ikke at sige, at Danmark er et af de steder, hvor man it-mæssigt er længst i sundhedsvæsenet. Vi har stadigvæk mere at koordinere og samordne, og den her tragiske sag er et rigtig godt eksempel, siger Flemming Møller Mortensen.

Flemming Møller Mortensen (S), mener at man hurtigst muligt bør implementere en landsdækkende løsning, der gør det muligt at sende billeder ind til vagtlægen. Arkivfoto: Claus Søndberg Claus Søndberg
Handling nu
Han noterer sig, at Region Hovedstaden allerede har indført mulighed for at sende billeder til vagtlægen, mens det andre steder ikke er.
- Det bør implementeres landsdækkende hurtigst muligt, siger Flemming Møller Mortensen og påpeger, at hvis regionerne ikke selv får det gjort, bør Folketinget træde i karakter.
- Hvem vil tale imod, at billeder skal være en mulighed? Det er klart et instrument til at gøre det væsentlig mere sikkert at få stillet diagnoser og få lagt behandlingsvejledninger fra vagtlægernes side.
NORDJYSKE har også talt med Susanne Zimmer (løsgænger). Hun ser også gerne, at it-systemerne i sundhedsvæsenet "taler bedre sammen", men hæfter sig ved, at det skal ske i forståelse for, at der er tale om personfølsomme oplysninger.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.