Gylden drik på maltbyg fra Thy

Gårdejer fra Sønderhå lancerer et nyt produkt i samarbejde med Nordisk Brænderi i Hjortdal

Lone Lærke Krog
Efter gæringen brændes urten i dette kobberdestillationsapparat, som Anders Bilgram efterhånden har en del erfaring i at betjene. Foto: Peter Mørk
Spiritus 27. januar 2013 20:53

SØNDERHÅ: På et egefad hos Anders Bilgram i Hjortdal ved Fjerritslev står en whisky, der er udviklet på basis af en gammel sort af maltbyg, der er avlet af gårdejer Nicolaj Nicolajsen, Gyrup i Sønderhå.

- Thy Whisky er et naturligt produkt af et venskab mellem en kemiingeniør og en økobonde, siger Nicolaj Nicolajsen.

Whisky-produktionen er en hobby, men - som økobonden understreger med et smil: ”det er da målet, at Thy bliver selvforsynende med whisky”.

Nicolaj Nicolajsen påpeger, at Thy i princippet har de samme forudsætninger for at fremstille whisky som skotterne - idet råvarerne maltbyg og vand er til stede.

Maltbyggen er dyrket på gården Gyrups jord ved Stenbjerg i Nationalpark Thy, og derfor vil whiskyen også til sin tid blive forsynet med logo fra Nationalparken.

Byggen er maltet på Fuglebjerggaard på Sjælland.

På Nordisk Brænderi har Anders Bilgram sørget for at trække urten ud og tilsætte gær. Efter destillationen er den 85 procent stærke whisky fortyndet med Klitmøller vand til en alkoholstyrke på 63,5 procent, før den klare væske er hældt på egetræsfad for at lagre.

Anders Bilgram forklarer, at smagen afhænger hundrede procent af malten, og det er egetræet, der giver den gyldne farve.

Destillationen begyndte for to år siden, og der skal gå i alt tre år, før man må kalde alkoholen for whisky, men de to interessenter vurderer, at smagen er så god, at de allerede nu vil begynde at sælge ejercertifikater til de 200 flasker, som den første tønde indeholder.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...