Landbrugsforhold

Gylletanke er fyldt til kanten

Det er ulovligt at sprede gylle, mens der stadig er frost i jorden

Reglerne tillader, at der køres gylle på markerne fra 1. februar. Men ikke, hvis jorden er frossen. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Reglerne tillader, at der køres gylle på markerne fra 1. februar. Men ikke, hvis jorden er frossen. Foto: Henning Bagger/Scanpix

NORDJYLLAND:En kombination af to uheldige forhold betyder, at landmændenes gyllebeholdere lige nu er fyldt til kanten. Nogle føler sig åbenbart presset til at sprede gylle ud, selv om det ifølge reglerne er ulovligt, fordi jorden stadig er frossen.

DR Nordjylland omtalte i går en sag fra Vesthimmerland, hvor en landmand blev meldt til politiet for i weekenden at sprede gylle på sine marker.

Politiet har ifølge DR Nordjylland henlagt sagen, selv om landmanden erkendte, at han brød reglerne.

De fyldte gyllelagre forklares primært med et meget regnfuldt efterår.

- Vejret var meget usædvanligt i 2017. Mange landmænd kunne ikke så markerne i efteråret, og de kunne ikke køre gylle ud. Restlagret havde de så tænkt sig at sprede nu, fortæller planteavlskonsulent og teamleder Poul Madsen fra AgriNord.

Regler passer ikke til virkeligheden

Reglerne tillader, at der køres gylle på markerne fra 1. februar. Men ikke, hvis jorden er frossen. I et normalt år ville man på nuværende tidspunkt for længst have været ude med gyllesprederne, men måneden har som bekendt været plaget af mange minusgrader - og dermed frosne marker.

- Man har hjulpet hinanden på den måde, at landmænd med ledig kapacitet har taget imod gylle fra kolleger med fyldte tanke. Men står du til sidst i en situation, hvor gyllen vil løbe over kantet at tanken, er det klart bedre at sprede den ud på en mark, hvor det ikke løber nogen steder hen. Det er imod reglerne, men vi er i en situation, hvor reglerne bare ikke passer til virkeligheden, siger Poul Madsen.

Kan man ikke sige, at landmændene har for lille lagringskapacitet til deres gylle?

- Generelt er der ikke for lille kapacitet. Problemet opstår simpelthen, fordi 2017 var et ganske usædvanligt år, siger Poul Madsen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst