- Hæleri er større, end folk går og tror

Nordjysk indbrudstyv sælger varer til helt almindelige nordjyder. Nu fortæller han sin historie

NORDJYLLAND:Der er godt gang i salget af hælervarer til helt almindelige nordjyder, bekræfter en mangeårig indbrudstyv og sælger af hælervarer, som NORDJYSKE har været i kontakt med.

- I starten af firserne var det kun hårde folk, der hælede, men sådan er det ikke længere. Det er noget større, end folk går og tror, fortæller hæleren med dæknavnet Peter i NORDJYSKE Stiftstidende Søndag.
Hos Nordjyllands Politi bekræfter man, at salget af hælervarer har udviklet sig.
- Det er hr. og fru Jensen, der køber de her ting, fordi de kan få dem billigt, og det er selvfølgelig et problem, hvis folk, der ellers er anstændige borgere, mener, at det er okay at købe hælevarer, siger politiinspektør Stig Lundbo.

Tallene stemmer ikke

Politiet har ellers haft ekstra fokus på indbrud siden 2009 og fik hjælp med den daværende regerings ”Indbrudspakke” i 2010.
Og i første halvår af 2012 faldt antallet af anmeldte indbrud i Nordjylland også, men samtidig har antallet af hælerisager ligget stabilt med 150-180 sager om året inden for de sidste tre år.
- Vi er selvfølgelig tilfredse, så længe statistikkerne går ned af, men der er jo slet ikke overensstemmelse med antallet af indbrud og antallet af hælerisager, siger Stig Lundbo.

Sælges på internettet

For at stoppe handlen med hælervarer samarbejder Politiet nu med Den Blå Avis, Gul og Gratis og eBay.

Det er nemlig på de internetbaserede auktionshuse, at den største handel med hælervarer finder sted, mener man hos Nordjyllands Politi.
- Og vi ved også, der er organiserede hælercentraler uden for landets grænser, der modtager de her ting, oplyser Stig Lundbo.
Hæleren Peter forklarer dog, at en stor del af hælerhandlerne foregår ude i det åbne, blandt andet på rastepladser rundt om i regionen.

Hælere holder liv i tyvene

På en god uge kan Peter tjene 10-30.000 kroner for salg af tyvekoster, som han dog oftest finder hos andre i miljøet.

En gang imellem føler Peter sig dog nødsaget til stadig at begå et enkelt indbrud eller to, da prisen hos kollegaerne i hælernetværket ikke altid er god nok.
- Også i vores miljø bliver folk mere og mere grådige, og i de store butikker falder prisen mere og mere, fortæller Peter, der mener, at det er køberne, der er skyld i det udbredte hælermiljø.
- Hvis der ikke var nogen, der ville aftage tingene, så ville der ikke være nogen, der stjal, siger han.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.