Hajmor får travlt: Hov, pludselig var der otte hajunger

Muligvis første gang det sker i fangenskab, ifølge Nordsøen Oceanarium

Der var én, der var to, der var tre...næh, hele otte nyfødte hajunger. Foto: Nordsøen Oceanarium
Nordsøen oceanarium 18. april 2019 18:43 - Opdateret 18. april 2019 19:32

HIRTSHALS: Nordsøen Oceanarium i Hirtshals jubler. En gråhaj i oceanariet har fået otte hajunger på samme tid, og det kan være første gang nogensinde, at det er sket i fangenskab.

Oceanariets dykker og biolog Kristina Ydesen samt dykkerassistent og marketingschef Sylvia Berglund opdagede mindst otte små nyfødte gråhajer i forbindelse med fordring i det store oceanarium i Hirtshals..

Gråhaj

- Jeg fik øje på vores hun-gråhaj og bemærkede, at hun var blevet meget slank. Straks tænkte jeg, at hun måtte have født. Vi blev hurtigt enige om, at jeg skulle tage en ekstra runde i tanken for at lede efter unger, udtaler Kristina Ydesen i en pressemeddelelse.

Pludselig opdagede hun en lille, fin hajunge, som hurtigt kunne artsbestemmes en gråhaj. Og ungen var ikke alene: Det lykkedes at tælle op til otte hajunger på samme tid - men der kan sagtens være flere. De små hajer virker livskraftige og viser allerede tegn på at ville tage føde til sig.

Tegn på trivsel

At hajerne yngler, er et tegn på at de trives, og at forholdene i den store tank er optimale for dem, oplyser Nordsøen Oceanarium.

Gråhajen kræver meget plads for at trives i fangenskab. Derfor ser man dem kun i nogle af de allerstørste akvarier i verden.

Da oceanariet i Hirtshals brændte i 2003, viste undersøgelsen af en død gråhaj tegn på, at den var drægtig. Derfor har Nordsøen Oceanariums personale altid vidst at det var muligt.

Indtil 2016 har der dog kun været fem hanner i den store tank, så da der endelig kom en ny hun til, tændtes nyt håb for unger.

Verdenssensation?

- Siden de første tegn på parring for over et år siden, har vi gået og ventet og set til, mens gråhajen er blevet mere og mere tyk. Vi har aldrig oplevet at få gråhajunger tidligere og kender heller ikke til andre steder i verden, hvor det er sket i fangenskab, så det højst sandsynlig en verdenssensation, siger Kristina Kristina Ydesen fra Nordsøen Oceanarium.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...