Halm skal varme Hallund

Der fyres op på en ny måde

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

HALLUND:I løbet af de næste 14 dage bliver der fyret op i Hallunds nye varmekedel. Her skal bigballer fra lokale landmænd frem over sikre varme til Hallund varmeværks godt 100 forbrugere. Den nye varmekilde vil ikke alene holde borgerne varme, den vil også lune i forbrugernes tegnebog. Således forventer bestyrelsen, at et gennemsnitshus vil kunne spare i omegnen af 5000-6000 kroner i varmeudgifter årligt. Og hermed kan varmeforbrugerne i Hallund se frem til billigere varme end i eksempelvis Brønderslev.

Den nye halmkedel er opført 300 meter fra værket, og ved siden af kedlen ligger en hal fyldt med bigballer klar til afbrænding. Det lokale værk har nemlig købt en kornhal nord for byen af Poul Møller, og opført biomassekedlen ved siden af.

Bestyrelsen med Kim Toft i spidsen glæder sig over nye tider for værket.

Nye forbrugere

Hallund er et såkaldt barmarksværk, der blev opført i 1994, og byens borgere har gennem årene kæmpet med høje varmeregninger. Men det er slut nu, forsikrer bestyrelsen.

- Nu bliver vi et af de billigste værker i kommunen. Varmeprisen kommer ned på 55 øre per kW. I år har vi til sammenligning taget 84 ører og året inden 92 ører per kW, siger Kim Toft, der tilføjer, at prisen har været helt oppe på 1,14 kroner.

Den fast afgift sænkes fra 6500 kroner til 6000 kroner uanset husstørrelse.

- Vi har nemlig lovet forbrugerne, at hvis vi får ti nye forbrugere med, så bliver den fast afgift sat 500 kroner ned - og vi får ti nye forbrugere, konstaterer Kim Toft.

Værket har hidtil haft 98 husstande, men tre nye forbrugere er tilsluttet nettet, andre har skrevet kontrakt, og der er sendt tilbud ud til flere.

Ekstra arbejde

Halmkedlen rummer fire bigballer, og det nuværende varmeforbrug kan klares med 1600 halmballer. I budgettet indgår ansættelse af en medarbejder, der kan varetage fyringsopgaven i tæt samarbejde med varmemester Laurits Jørgensen.

- Der bliver en del ekstra arbejdskraft, siger Kim Toft.

De første to-tre måneder klarer varmemester og formand opgaven i samarbejde.

Kedlen kan brænde andre former for biomasse end halm. Og tanken er da også at afprøve fyring med afrenset raps, træflis og andet materiale.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.