TYGSTRUP:Katalog nummer 15, en ambolt på fod med tilhørende forhammer og håndhammer var et nummer ud af ialt ialt 267 numre i auktionskataloget til konkursauktionen hos Tygstrup Smedie og Maskinforretning A/S
Det nummer var så specielt, at det fik en ekstra bemærkning med fra auktionarius Johannes Jensen, hvis hammer var den, der faldt flittigst lørdag formiddag, skriver Thisted Dagblad søndag.
- Ambolten er fra 1883 eller deromkring - og den har stået her siden, lød det fra auktionarius. Så klang det fra ambolten, da en eller anden i mængden af interesserede købere lod hammeren falde på ambolten en sidste gang, inden auktionarius gav hammerslag på et bud på 2.800 kroner.
Skabte trængsel
Dermed fandt endnu en del fra smede- og maskinforretningen ny ejer, og sådan fortsatte det fra sidst på formiddagen lørdag til hen over middag.
Auktionen, der havde samlet de fleste biler og sandsynligvis også det største antal mennesker i Tygstrups nyere historie, var intet mindre end et tilløbsstykke.
De var der alle sammen. Både de professionelle opkøbere, der vidste, hvad de gik efter - og også vidste, hvornår prisen blev for høj, de, der satsede på at gøre den gode handel, hvis chancen opstod, og alle de andre, der kom sådan mest for spændingens skyld.
Klare betingelser
En del havde været på nettet for at orientere sig på forhånd.
De vidste, hvad de gik efter, og var klar til at handle - og tage tingene med hjem.
For betingelserne var klare.
Køber skulle fjerne sine erhvervelser senest tirsdag 23. oktober - ellers skulle der betales pladsleje på 1.000 kroner om dagen frem til fredag 26. oktober, hvorefter ikke afhentede, solgte effekter fjernes for købers regning.
- Man skal jo lige have den detalje med i overvejelserne inden, man byder på noget, som ikke kan være i traileren, lød en bemærkning.
Til gengæld var der frit valg på alle hylder.
Lige fra stumper og dippedutter til dele til plove, som ikke længere gør fyldest i moderne landbrug, håndværktøj, arbejdstøj, svejseværker, affedtningsmidler, olieprodukter og massevis af andre ting, som er gængs inventar i en smedie og maskinforretning.
Næste stop Hjerl Hede
Blandt dem også en båndjernsvalse, men den var af en årgang, som sagde, at næste stop burde være Hjerl Hede, konstaterede en mand med kendskab til den slags.
- Her gives ingen garantier, og man skal passe på ikke at købe for dyrt og ikke lade sig rive med. Der skal jo også betales moms og salær, lød det over en drejebænk af ældre årgang, inden der blev konkluderet: Vi holder hænderne i lommen. Så sker der ikke noget.
Så gik det ellers løs. Ordene flød fra auktionarius mund i nogenlunde samme tempo som kuglerne fra et maskingevær, da han solgte ud af katalognumrene, lige fra ”diverse stangjern” - alt det løse stangjern i mange gode dimensioner - det gik til 6.000 kroner - til en ”næsten ny dieseltank” med pumpe og indhold, som fik hammerslag ved 2.500 kroner. Så var der en gaffeltruck til 7.000 kroner, 19 par træsko til 800 kroner.
Sådan fortsatte det. Diverse VVS-dele, fittings, donkrafte, kassevogne, en traktor, lagerreoler og meget mere og helt sikkert nok til, at de fleste fik, hvad de kom efter, og resten fik en anderledes oplevelse lige den lørdag i oktober.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.