Handicapråd foreslår lukning af Stenhøj

- Hellere det end at skære efter salamimetoden, siger formand

Thisted Kommunes handicapråd ser hellere en lukning af Stenhøj frem for besparelser efter salami-metoden. Arkivfoto: Peter Mørk <i>Foto: Peter Mørk</i>

Thisted Kommunes handicapråd ser hellere en lukning af Stenhøj frem for besparelser efter salami-metoden. Arkivfoto: Peter Mørk Foto: Peter Mørk

THY-HANNÆS:- Vi foretrækker strukturelle ændringer frem for udsultning. Simpelthen!

Det fastslår Jørgen Færk, formand for Thisted Kommunes handicapråd. Rådets medlemmer, bortset fra byrådspolitikerne, har netop i enighed besluttet at anbefale, at byrådet finder en del af en besparelse på næste års budget ved at lukke ældrecentret Stenhøj i Vesløs.

Social- og sundhedsudvalget mangler at spare godt 7,6 millioner kroner på 2013-budgettet som følge af, at et flertal i byrådet i juni forkastede plejeboligplanen. Den ville have givet en større besparelse ved blandt andet at lukke plejehjemmene i Vesløs og Ydby.

Forvaltningen har fundet en lang række forskellige spareforslag, som politikerne har kunnet plukke ud af. De blev på det seneste udvalgsmøde enige om at sende to forskellige modeller i høring hos handicaprådet, ældre-/seniorrådet og MED-udvalg.

Hver af modellerne rummer flere spareforslag for at nå op på de 7,6 millioner kroner. En lukning af Stenhøj indgår i model A, mens model B blandt andet skærer én procent af lønsummen på ældrecentrene, svarende til 2,25 millioner kroner.

Handicaprådet lægger sig mest op af model A, men har i øvrigt selv plukket i forvaltningens spareideer.

Fire spareforslag fra DH

Repræsentanterne fra DH, Danske Handicaporganisationer, foreslår følgende besparelser i prioriteret rækkefølge:

1. Stenhøj nedlægges. Det giver en besparelse på 4,813 millioner kroner.

2. Inddragelse af en del af overført overskud på centrene. 1,5 millioner kroner.

3. Besparelse på aktivitetsmedarbejderne. Én million kroner.

4. Nednormering på alle centre. Én million kroner.

Det giver en samlet besparelse på godt 8,3 million kroner. De ekstra penge kan bruges til at støtte aktivkomitéer og lignende i den nordlige del af kommunen, foreslår handicaprådet.

- Vi synes, at man skal gå i dialog med området. Der er mange, ikke kun beboerne på ældrecentret, som har gavn af det, så vi synes, at man skal sørge for, at der stadig foregår noget aktivt uden om plejehjemmet, siger Jørgen Færk.

Ældre-/seniorrådet har sagen til debat på et ekstraordinært møde i begyndelsen af det nye år, inden social- og sundhedsudvalget skal tage stilling til besparelserne 16. januar.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.