Danmark

Her er den sundeste kaffe du kan drikke

Nu kan du en gang for alle få svaret på, hvilken kaffe som er sundest

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Missionen er ikke at skræmme dig fra din latte. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvilken kop du vælger, når du vil stille kaffetørsten.

Her er de 11 lækreste mænd med kaffe på Instagram

Nogle typer kaffe bliver anklaget for at være kræftfremkaldende, andre dårlige for blodsukkeret, mens en tredje type bliver fremhævet for den hæmmende effekt på udviklingen af alskens dårligdomme som Alzheimers, Parkinsons og type 2 diabetes.

Ud over, at dit kaffeindtag selvfølgelig gerne skulle være forbundet med stor nydelse (og ikke afhængighed), så kan det også være direkte gavnligt for dit helbred, hvis du vælger den rigtige type.

Lav en cremet kaffeshake uden sukker

Vi har talt med Danmarks førende kaffeforsker Kjeld Hermansen og kostvejleder Anne Seidelin, der forklarer, hvad der gør din kaffe sund, og hvad der gør den til det modsatte.

Her får du top seks:Nr. 6 Latte

Bryggemetoden ved espresso ved vi endnu ikke så meget om i forhold til, hvor mange af de skadelige stoffer i bønnerne, der bliver udskilt i vandet, og dermed ryger ned, når du tager en slurk af din kaffe. Og det er indholdet af disse, der er afgørende for vurderingen af, hvor god din kop er for dig.

Kaffe indeholder de to skadelige stoffer kahweol og cafestol, som kan have en negativ indvirkning på dit kolesteroltal og øge risikoen for hjertekarsygdomme, og som bedst filtreres fra, når der bliver brugt et filter til bryggemetoden, hvilket ikke er tilfældet her.

Desuden er mængden af mælk også et væsentligt men, fordi den opvarmede mælk indeholder mælkesukker, som kan give udsving i dit blodsukker. For at mindske det, er det derfor bedst at holde sig til latte eller cappuccino med sødmælk fremfor en mindre fed mælk. Fedtstofferne er nemlig med til at stabilisere dit blodsukker, hvilket i sidste ende er en god ting. Så nyd i stedet en lille, men drøngod latte, når trangen melder sig.

Nr. 5 Stempelkande

Skal der serveres kaffe til mange, er stempelkanden en yndet metode, der er nem og lige til. Men fordi vandet står og trækker med kaffebønnerne selv efter, du har trykket filteret ned, så bliver der udskilt flest af de to skadelige stoffer ved denne metode, og det gør altså stempelkanden til en svag kandidat til den sundeste og bedste kop, selvom den kan smage himmelsk.

Sådan påvirker det din krop at drikke kaffe

Det rene resultat af denne bryggemetode er en bedre kandidat til den sundeste kop end stempelkanden, fordi kaffen ikke har en potentielt lang trækketid, som det kan være tilfældet med en stempelkande, hvis du ikke drikker den hurtigt. Der bliver dog stadig udskilt de to stoffer, så her er ikke tale om en ”from” kop.

En anden grund til, at den ikke får en højere placering, er, at espresso-bønner ofte har en hårdere ristning end bønner, der bruges til almindelig kaffe. Ristningen skaber stoffet akrylamid, som er bevist kræftfremkaldende og også årsagen til, at du ikke skal gøre det til en vane at skamriste dit brød, selvom smagen måske tiltaler dine smagsløg.

Nr. 3 Kaffekapsler

Forskningen på denne type kaffe er også minimal, men kostvejlederen peger på, at varianten, der er lavet af små ”puder”, som virker som filtre, og ikke folie, er det sundeste alternativ af de to, fordi kahweol og cafestol formentlig vil blive sorteret fra, som det også gør sig gældende ved filterkaffe. Folien derimod kan sidestilles med næste kandidat; espressoen.

Nr. 2 Instant kaffe

Har du også hørt rygter om, at de frysetørrede perler er skidt for din sundhed, så er der godt nyt. For Nescafé og andre instant kaffetyper kan prale af en andenplads her på listen. Det skyldes, at kaffen bliver lavet på samme måde som filterkaffen, inden den frysetørres, og de skadelige stoffer derfor minimeres. Og det er vejen frem, hvis du vil have den aller sundeste kop.

Rygter om, at typen her skulle være kræftfremkaldende er altså også bare præcis det; rygter. En ny undersøgelse modbeviser ifølge kaffeforskeren nemlig teorien om, at den frysetørrede kaffe skulle forårsage kræft, så du kan roligt blande en kop.

Nr. 1 Filterkaffe

Mød dit sundeste kaffecrush. Filterkaffen. Selvom denne sorte drik ofte er blevet udskældt for eksempelvis at kunne skade vores knogler, fordi koffein virker vanddrivende, og dermed øger kalciumudskillelsen gennem urinen, så er der tale om en minimal effekt, der aldrig bliver faretruende – medmindre dit indtag af kaffe også er faretruende, og så er det et helt andet problem, du skal arbejde med.

Tre til fire kopper kaffe dagligt har vist sig at have en lang række gavnlige effekter (læs her, hvem der alligevel skal holde sig fra kaffen). Hører du til den gruppe, der bliver glad af at skvæt mælk i kaffen, kan 30 ml. opveje udskillelsen af calcium ved en enkelt kop filterkaffe ifølge kaffeforskeren.

Så drik roligt tre til fire kopper af din filterkaffe brygget på ikke alt for mørkristede bønner med 30 ml. mælk i, og hold dig helst fra sukker og især sødemiddel. Og gør det helst inden klokken 16. Herefter påvirker det sorte guld din søvn.

Kilder: Kjeld Hermansen, klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Anne Seidelin kostvejleder og stifter af AnneSeidelin.dk.

Alexander en en morgenbollefyr: ”Jeg kan godt lide at være over stregen”

Her er det okay at lyve.

Fem situationer hvor det er okay at lyve

Det skal du gøre, hvis du ikke kan døje din venindes kæreste.

Sådan tackler du det, hvis du ikke kan døje din venindes kæreste

Artiklen er bragt i samarbejde med Eurowoman.dk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst