Her kan du se Strandby-skatten

Enestående fund vises i næste uge i Strandby, Frederikshavn og Hjørring

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Strandby-skatten består blandt andet af 188 mønter.

VENDSYSSEL:Frederikshavns borgmester, Lars Møller (V), åbner på torsdag kl. 10 udstillingen af det enestående skattefund fra Strandby.

Det sker i Nordjyske Bank i Strandby, hvor også finderne af Strandby-skatten vil være til stede sammen med blandt andre museumsinspektør Sidsel Wåhlin fra Vendsyssel Historiske Museum (VHM).

Sidsel Wåhlin vil fortælle om vikingetiden i Strandby, og de tre findere, Michael og Peter Stokbro Larsen og Tobias Wiis, vil fortælle, hvordan de opdagede det enestående fund.

Kl. 10, 12, 14, 16 og 18 vil der blive fortalt om skatten, og derudover kan alle frit stille spørgsmål til arkæologerne.

Frederikshavn og Hjørring

Strandby-skatten fortsætter fredag til Bangsbomuseet i Frederikshavn, 10-17.30, hvor marinarkæolog Jan Hammer er med som fortæller.

Lørdag er det så på Vendsyssel Historiske Museum, 10-16, man kan se det enestående fund, der består af mere end 330 dele, alle af sølv.

Det er især fundet af det store antal korsmønter slået af Harald Blåtand, der gør fundet så enestående.

Datidens bankboks

Fundet er nedgravet af en storbonde eller stormand og var en del af hans rede penge.

At gemme værdier i jorden var datidens bankboks.

Skatten har sandsynligvis været nedgravet nær storgården, måske på selve gårdspladsen, selv om der, endnu, ikke er fundet spor af et hus.

Storgården har ligget nær de rige strandenge, hvor kvæg og heste kunne græsse, og gårdens placering gav mulighed for kontrol med kysten og for at have vikingeskibe lige ved hånden.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.