Hjertet på rette sted i Lyngså

Mette Hardam, hendes mand og to veninder gik forrest i et lokalt initiativ og samlede over 20.000 kroner ind til en hjertestarter til Lyngså

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SÆBY:Der er langt til nærmeste hjælp, hvis et hjertestop rammer en borger i Lyngså.

Så da Mette Hardam og hendes mand sidste år deltog i projekt Parat til Hjertestarts gratis kurser i livreddende førstehjælp opstod idéen om at samle penge ind til en hjertestarter i Lyngså.

Lyngså har ca. 270 indbyggere, og som i andre lignende landsbyer er der langt til nærmeste hospital og langt til hjælpen, hvis ulykken skulle ske.

Afslag satte ting i gang

Mette Hardam og hendes mand har selv haft hjertestop helt inde på livet i den nærmeste familie.

Og sammen med Borgerforeningens fik de afslag på en ansøgning om tilskud til en hjertestarter. Det blev startskuddet til et initiativ i november sidste år, hvor Mette, hendes mand Kenneth og to veninder satte sig for selv at samle penge ind til en hjertestarter til Lyngså.

Gruppen arrangerede et motionsløb med navnet ”Hjerte for Lyngså” for Lyngsås borgere. Det havde til formål at samle penge ind til en hjertestarter. Startgebyr var 25 kr. for voksne, og børn var gratis. Forinden havde to donorer, Nord Energi og klubben ”Vildbasserne”, doneret hver 5.000 koner, så der var allerede 10.000 kroner i før løbet.

Fin opbakning

- 50 lokale borgere mødte op til løb en kold novemberdag i regn og rusk. Det er næsten 20 pct. af byens indbyggere. Ved løbets afslutning, hvor der bagefter var amerikansk lotteri, nåede vi op på 20.000 kr. Siden strømmede flere bidrag til, og vi nåede op på 23.000 kr. Det er nok til at indkøbe en spritny hjertestarter, fortæller Mette Hardam - og fortsætter.

- Jeg er selvfølgelig meget glad og stolt over, at det er lykkedes for os her i Lyngså at rejse penge til en hjertestarter. Og meget flot med den overvældende opbakning og gejst vi har mærket gennem hele projektet fra alle. Vi har valgt at slå os ned et dejligt sted, hvor der langt til hjælpen, hvis ulykken skulle slå ned, eller én skulle blive ramt af et hjertestop, og derfor er den nye hjertestarter en forsikring. En forsikring, som vi selvfølgelig ikke håber, at der bliver brug for, siger Mette Hardam, der gerne vil opfordrer andre landsbyer til at sætte lignende initiativer i gang.

Imponerende indsats

Jyta Popik, de er projektleder i Parat til hjertestart og ansat i Hjerteforeningen, vækker er meget begejstret for det lokale initiativ.

- Mettes initiativ og gå-på mod viser, hvor langt man kan nå. Og hvor er det bare flot, at de har skabt den gejst og opbakning i Lyngså, der har gjort, at de nu har en hjertestarter og er ”parat til hjertestart” ved hjælp af de gratis kurser, projektet tilbyder borgere i Frederikshavn Kommune, siger hun.

Den nye hjertestarter stilles op foran Værestedet, der samtidig fungerer som Lyngsås forsamlingshus. Lyngsås Borgerforening får ansvar for hjertestarter og drift.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.