Derfor testes denne undervandsrobot i Nordjylland

Avanceret robot tjekker fisk i oceanariet i Hirtshals

Undervandsrobotten i aktion i oceanariet. Hvad fiskene siger til den højteknologiske gæst, vides ikke. Foto: Nordsøen Oceanarium

Undervandsrobotten i aktion i oceanariet. Hvad fiskene siger til den højteknologiske gæst, vides ikke. Foto: Nordsøen Oceanarium

HIRTSHALS:Nordsøen Oceanarium i Hirtshals hjælper forskere og fiskeindustrien med at udvikle teknologi, der skal gøre fiskeri mere smart og bæredygtigt.

Derfor testes prototypen på en avanceret undervandsrobot hos oceanariet - en prototype med 3D-kameraer og laserteknologi, der kan se forskel på fiskearter og deres størrelser.

EU støtter med millioner

Det internationale forsknings- og udviklingsprojekt Smartfish H2020 er et konsortium af 18 partnere bestående af forskningsinstitutioner, universiteter, udstyrsleverandører og fiskere.

Projektet er finansieret af EU med 6 millioner euro.

En af partnerne i projektet er Sintef Ocean, som har en afdeling i Nordsøen Forskerpark i Hirtshals.

Hvad er Smartfish?

SMARTFISH2020 er et internationalt forskningsprojekt, hvis formål er at udvikle, teste og promovere en samling af højteknologiske systemer til EU’s fiskerisektor. Målet er at:

1) Optimere ressourceeffektiviteten

2) Forbedre automatisk dataindsamling i forbindelse med vurdering af fiskebestande

3) Fremlægge bevis for overholdelse af regler for fiskeri

4) Mindske industriens økologiske påvirkning.

Kilde: Nordsøen Oceanarium

En af partnerne i projektet er Sintef Ocean, som har en afdeling i Nordsøen Forskerpark i Hirtshals.

Chefforsker og professor Bent Herrmann fra Sintef Ocean er koordinator på projektet. Sammen med partnere i Smartfish H2020 arbejder han med nye systemer for smart og bæredygtigt fiskeri, blandt andet baseret på den avancerede undervandskamera-teknologi, undervandsrobot-teknogi og kunstig intelligens.

Millioner af liter havvand

Første prototype til et af disse systemer testes nu i Oceanariet i Hirtshals.

- Faciliteterne som Oceanariet og Forskerparken har, med de 4,5 millioner liter havvand og fiskestimer, giver helt specielle muligheder for at vores forsøg bliver autentiske i et kontrollabelt miljø. Forløbet er helt unikt, og afgørende for kvaliteten og succesen af forsøgene, udtaler Bent Herrmann i en pressemeddelelse .

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.