Hver fjerde hjemmehjælper i Hjørring er væk om fem år: - Det er skræmmende

De nordjyske kommuner er udfordret på sosu-personalets alder

Hjørrings social- og sundhedspersonale er Nordjyllands ældste. I øjeblikket har ikke mindre end 23,5 procent rundet de 60 år. Det svarer til, at cirka hver fjerde vil være gået på efterløn eller pension om fem år. På billedet her ses den 71-årige social- og sundhedshjælper Karen Margrethe Bruun. Foto: Torben Hansen <i>Foto: Torben Hansen</i>

Hjørrings social- og sundhedspersonale er Nordjyllands ældste. I øjeblikket har ikke mindre end 23,5 procent rundet de 60 år. Det svarer til, at cirka hver fjerde vil være gået på efterløn eller pension om fem år. På billedet her ses den 71-årige social- og sundhedshjælper Karen Margrethe Bruun. Foto: Torben Hansen Foto: Torben Hansen

NORDJYLLAND:Om fem år kan næsten hver fjerde blandt Hjørring Kommunes social- og sundhedspersonale være væk. Så skræmmende er scenariet, der tegner sig for plejesektoren. Og i forvejen har man ekstremt svært ved at rekruttere nye medarbejdere.

I dag er situationen i eksakte tal sådan, at 23,5 procent af social- og sundhedspersonalet i Hjørring Kommune er over 60 år. Dermed topper man den lidt triste rangliste over de nordjyske kommuner, som du kan se i forbindelse med denne artikel.

Men Hjørring Kommune er langt fra alene om at have et problem.

På landsplan er der faktisk sådan, at 16,5 procent af medarbejderne i branchen nu har holdt deres 60 års fødselsdag.

Den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder for landets social- og sundhedspersonale er 64,7 år - og det vil altså dermed sige, at på landsplan er hver sjette medarbejder væk i løbet af de næste fem år.

Stort set alle nordjyske kommuner har en større andel af ældre medarbejdere end landsgennemsnittet.

FOA: - Skræmmende

Hos plejepersonalets forbund er man dybt bekymret over udsigten til, at op mod en fjerdedel af social- og sundhedspersonalet i Hjørring Kommune kan være gået på pension eller efterløn om bare fem år.

- Det er jo alt andet lige skræmmende at kigge ind i, siger Hanne Christensen, der er sektorformand ved FOA Vendsyssel.

- Vi er helt bevidste om, at vi har en stor afgang fra branchen. Der er rigtigt mange, der nærmer sig en tid, hvor de skal på efterløn og pension. Og når man så samtidig ikke har været god nok til at få optaget nye medarbejdere undervejs, har man et problem.

Ifølge Hanne Christensen har FOA kontinuerligt forsøgt at råbe politikerne op.

- Politikerne skulle måske have erkendt det her problem noget før. Det kan godt være, at de synes, vi har råbt: "Ulven kommer, ulven kommer". Men nu er den her altså lige pludselig, siger Hanne Christensen, der er sektorformand ved FOA Vendsyssel. Arkivfoto: Henrik Louis <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

- Politikerne skulle måske have erkendt det her problem noget før. Det kan godt være, at de synes, vi har råbt: "Ulven kommer, ulven kommer". Men nu er den her altså lige pludselig, siger Hanne Christensen, der er sektorformand ved FOA Vendsyssel. Arkivfoto: Henrik Louis Foto:Henrik Simonsen

- Politikerne skulle måske have erkendt det her problem noget før. Det kan godt være, at de synes, vi har råbt: "Ulven kommer, ulven kommer". Men nu er den her altså lige pludselig.

Ifølge Hanne Christensen er der to årsager til problemet.

- For det første har vi kigget ind i nogle små årgange - altså hvor der ikke var så mange unge. Derfor har det været den samme gruppe unge, som alle fag skulle trække på.

- Men derudover så synes jeg også, at kommunerne har arbejdet rigeligt meget med sparekniven i den her sektor, og det rammer dem nu. Kommunerne har simpelthen ikke formået at læse godt nok ind i fremtiden.

Svært at lokke unge til

Hanne Christensen indrømmer dog gerne, at FOA også selv bærer en del af ansvaret for den nuværende udfordring.

- Vi har gjort meget for at tiltrække unge mennesker til uddannelserne. Men vi må jo indrømme, at vi også nok skulle have startet på indsatsen noget før. Uddannelserne har simpelthen ikke været tillokkende nok.

Besværligheden ved at få nye medarbejdere ind i branchen blev for nylig udstillet i en artikel bragt af Nordjyske. Her kunne man læse om en ny rapport fra Rambøll, der klarlægger, hvordan de nordjyske social- og sundhedsuddannelser har ekstremt svært ved at fastholde dem, som faktisk allerede har bestemt sig for at prøve kræfter med plejesektoren. Rapporten viste, at i Nordjylland var det gennemsnitlige frafald på uddannelsen i perioden fra 2018-2020 er på 37 procent. Det er altså over en tredjedel af eleverne, som springer fra i løbet af deres uddannelse.

Sæt fokus på arbejdsmiljø

På baggrund af udfordringerne er det i FOA's optik vitalt, at der bliver arbejdet endnu mere med at fastholde medarbejderne længst muligt i jobbet - og desuden at få så mange som muligt til at arbejde på fuldtid frem for deltid.

- Det er meget sent at begynde at lave strategier for at tiltrække nye medarbejdere nu. Vi er nok kommet en postgang for sent til det. Så hos FOA har vi forsøgt at have meget fokus på arbejdsmiljøet. For vil man fastholde medarbejdere skal du have et arbejdsmiljø, der er til at holde til at være i.

Og sådan er det ikke i dag, fastslår Hanne Christensen. Mange af de ansatte løber simpelthen for stærkt.

- Vi hører ofte folk sige, at når bemandingen er så dårlig, som tilfældet ofte er, så magter de simpelthen ikke at være på fuld tid. Det er simpelthen for hårdt. Og jeg kan godt forstå det.

Ifølge Hanne Christensen er der helt generelt brug for bedre vilkår. De kan skabes gennem bedre aflønning, større fleksibilitet i forhold til eksempelvis arbejdstid - og også en mindre stresset arbejdsdag.

Erkender problem

I Hjørring Kommune anerkender sundheds-, ældre- og handicapudvalgets formand, Claus Mørkbak Højrup (V) blankt, at man har et problem.

- Jeg tænker, at det her er den største udfordring, som vi står overfor lige nu. Vi skal blive bedre til at fastholde medarbejdere, og vi skal blive bedre til at rekruttere nye. Det har vi ekstremt meget fokus på politisk, siger han og tilføjer:

- Vi ser på en masse forskellige ting i forhold til, hvad vi kan gøre. Eksempelvis kan vi jo starte med at gøre de 15-årige interesserede i faget - måske ved at give dem et fritidsjob i branchen. Det har vi netop forsøgt på børneområdet, og det har vi tanker om også at prøve på plejeområdet.

I den forbindelse er selve uddannelsesvejledningen også et område, hvor man skal blive bedre til at gøre opmærksom på social- og sundhedsuddannelserne, fastslår han.

I den forbindelse mener Claus Mørkbak Højrup også, at man skal arbejde for at undgå det store frafald på social- og sundhedsuddannelserne.

- Der er et stort frafald, når de unge kommer ud i praksis-forløb. Det er blandt andet fordi, at det er et ansvarsfuldt job, hvor du jo nogle gange føler, at du har menneskers liv i dine hænder. Så derfor skal vi også i gang med at opjustere vores mentor-ordning, så de studerende ikke falder fra.

Claus Mørkbak Højrup nævner, at Hjørring Kommune arbejder på en række andre initiativer - og i det hele taget søger inspiration fra ind- og udland for at lave forbedringer.

- Vi har en hulens masse håndtag, vi trækker i - og vi er ved at finde ud af, hvad der virker. Men det er helt sikkert, at vi kan ikke købe os ud af det her problem. Vi er nødt til at gøre det her job mere attraktivt.

Værst i Nordjylland

Men trods de mange tiltag så er Hjørring Kommune det sted i Nordjylland, hvor udfordringen lige nu er størst. Derfor er spørgsmålet, om politikerne har gjort nok - og i rette tid.

- Jeg kan ikke sige, hvad der er sket før. Vi er i hvert fald ekstremt opmærksomme - og som formand har det min allerstørste bevågenhed. Men det skal jo også siges, at udvalget er lige (fra nytår, red.) startet op med mig som ny formand - og derudover sidder der tre medlemmer i udvalget, der ikke har siddet i byrådet før.

Når du nævner, at I er mange nye i udvalget, så kan man da godt på den baggrund blive nervøs som borger. Er der ikke kontinuitet i jeres indsats?

- Jamen, det er først nu, at indsatsen bliver skærpet. På forvaltningsniveau har man været klar over det her problem i lang tid, men på politisk niveau er det nok først nu. Men jeg kan kan love, at i de fire år hvor jeg sidder som formand, bliver det her det, som vi kommer til at få fokus på.

Kan I løse den her udfordring?

- Jeg tænker, at det her er den største udfordring, som vi står overfor lige nu. Vi skal blive bedre til at fastholde medarbejdere, og vi skal blive bedre til at rekruttere nye. Det har vi ekstremt meget fokus på politisk, siger Claus Mørkbak Højrup (V), der er formand for sundheds-, ældre- og handicapudvalget i Hjørring Kommune. Arkivfoto

- Jeg tænker, at det her er den største udfordring, som vi står overfor lige nu. Vi skal blive bedre til at fastholde medarbejdere, og vi skal blive bedre til at rekruttere nye. Det har vi ekstremt meget fokus på politisk, siger Claus Mørkbak Højrup (V), der er formand for sundheds-, ældre- og handicapudvalget i Hjørring Kommune. Arkivfoto

- Det er svært at sige ja eller nej til. Men det er også vigtigt at sige, at det her er ikke en statisk udfordring, for tallene ændrer sig hele tiden.

Claus Mørkbak Højrup tilføjer, at han har fået oplyst tal, der fortæller, at Hjørring Kommune i 2030 vil mangle 593 social- og sundhedsansatte.

- Det gør jo i hvert fald, at der er noget, vi skal tænke anderledes omkring. Vi skal rekruttere bedre, vi skal fastholde bedre - og vi skal måske også prøve at få et bedre arbejdsmiljø. Det bliver et langt sejt træk, og der er ikke nogen nem løsning på det. Men vi gør vores bedste.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.