Værtshus rives ned - her skal være p-pladser

Bulldozerne fjerner snart alt andet end minderne fra legendarisk værtshus

Det nok mest kendte værtshus i Hjørring er på vej til at forsvinde fra jordens overflade. Foto: Torben Hansen

Det nok mest kendte værtshus i Hjørring er på vej til at forsvinde fra jordens overflade. Foto: Torben Hansen

HJØRRING:Der var engang, hvor Jernbanegade i Hjørring i folkemunde havde det skræmmende tilnavn "Voldens Gade" - men stedet havde samtidig også en magisk tiltrækning på unge mennesker fra nær og fjern.

For dengang var der fest i gaden i Hjørring. Det var et tidspunkt, hvor nattelivet i byen var så livligt, at Jernbanegade på det nærmeste var en mini-pendant til Jomfru Ane Gade i Aalborg. Og specielt den del af Jernbanegade, der lå nærmest banegården lokkede - på både godt og på ondt.

Det uden sammenligning mest søgte værtshus og dansested hørte hjemme på adressen Jernbanegade 19 - og vil nok i den brede offentlighed være mere kendt under navne som eksempelvis Messing Jens, Barracuda og Chaplin.

Men det er efterhånden mange år siden, at der har været gang i løjerne på adressen. De senere år har Jernbanegade 19 blot været en ubenyttet og nærmest ruin-lignende bygning. En tom skal af noget, der engang var.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Det samme kan siges om flere andre af de steder i nabolaget, der tidligere lagde rammer til ungdomslivets natlige udfoldelser. Men nu kommer der til at ske noget - om ikke så længe bliver Jernbanegade 19 - og også nabobygningerne jævnet med jorden.

I linket herunder kan du se med, når Jernbanegade 19 - ved eventen "Den Allersidste Dans" 6. januar klokken 11 - skal væltes af gravemaskiner.

- Ja, det var jo sådan, det var. Med stor streg under "var", siger borgmester Arne Boelt (S).

- Vi må jo indrømme, at det har været noget forfærdeligt noget at se på gennem de seneste år. Det er træls, når tingene ikke er i brug, siger han.

Færre unge er årsagen

At det er gået så meget ned ad bakke for nattelivet i Hjørring, overrasker på ingen måde Arne Boelt.

- Det her er en afsmitning af, hvor mange unge der er i Hjørring Kommune. Vi har mistet omkring 3.000 unge mennesker i kommunen siden 2008, forklarer borgmesteren.

- Det her er jo noget, som vi har mærket længe, og det er ikke kun i Hjørring. Mange andre byer presses af det samme, tilføjer han.

En af de store farer for mange provinsbyer er det, Arne Boelt beskriver som "vaniljekrans-effekten" - hvor tomme butikslokaler og det fraværende ungdomsliv giver døde midtbyer.

- Det er noget, som man ser i mange byer, og det vil vi for alt i verden undgå. Derfor skal vi sørge for at udvikle vores byrum, så selve byrummene bliver det, som folk søger. Og i den forbindelse tror jeg på, at eksempelvis kultur kan komme til at spille en stor rolle. For godt nok bruger folk i dag meget tid ved deres skærme, men de vil så til gengæld også opleve noget, der foregår live.

Så derfor er det ifølge borgmesteren vigtigt for byrådet i Hjørring at omdanne midtbyen - og det er i den forbindelse, det giver mening, at byrådet netop har frigivet et millionbeløb til at opkøbe og nedrive ejendomme i Jernbanegade.

Kommune overtager

Hjørring Kommune overtog allerede sidste år både Jernbanegade 19 og 21 - og her ved udgangen af april 2021 overtager man desuden Jernbanegade 23, hvor værtshuset Børglum Bispen indtil nu har holdt til.

Købet af den sidstnævnte bygning er netop vedtaget på byrådsmødet i Hjørring Kommune - og i den forbindelse er der også frigivet penge til nedrivning af bygningerne. Den samlede projektsum er knap 5,9 millioner kroner, som fraregnet en statsrefusion betyder en udgift for Hjørring Kommune på knap 4,5 millioner kroner.

De tre bygninger - nummer 19, 21 og 23 - skal fjernes for på sigt at give plads til 30 nye parkeringspladser i området. Og når nedrivningen er gennemført, så vil hele karréen - der også tidligere omfattede Sysseltinget og blandt andet et ungdomshus - være forsvundet fra jordens overflade.

Grafik:

Så det er voldsomme forandringer, der sker i området. Første skridt var det ambitiøse byggeri af Vendsyssel Teater på det sted, hvor Hjørring Rutebilstation tidligere hørte hjemme. Og det er desuden allerede planlagt, at den nye Hjørring Musiske Skole skal opføres på stedet, hvor Sysseltinget tidligere var.

Jernbanegade 19 - der tidligere husede Messing Jens - skal rives ned - og det samme gælder resten af bygningerne i karréen bagved. Det skal give plads til parkeringspladser og den nye Hjørring Musiske Skole, der skal opføres foran Hjørring Banegård, der ses i baggrunden. Til venstre ses det relativt nyopførte Vendsyssel Teater.

Jernbanegade 19 - der tidligere husede Messing Jens - skal rives ned - og det samme gælder resten af bygningerne i karréen bagved. Det skal give plads til parkeringspladser og den nye Hjørring Musiske Skole, der skal opføres foran Hjørring Banegård, der ses i baggrunden. Til venstre ses det relativt nyopførte Vendsyssel Teater.

Og netop tilstrømningen til teater og musikskole giver altså et behov for de ekstra parkeringspladser.

Først byggeplads - så parkering

Byggeriet af Hjørring Musiske Skole vil løbe fra slutningen af i år og frem mod udgangen af år 2022. Til den tid vil Hjørring have fået en helt ny musikskole til en anslået pris på 35 millioner kroner.

Grundene Jernbanegade 19, 21 og 23 vil blive anvendt som byggeplads i forbindelse med opførelsen af musikskolen. Det betyder, at anlæggelsen af parkeringspladserne - og færdiggørelsen af resten af området mellem parkeringspladserne, teateret og musikskolen - først går i gang i 2023.

Omdannelsen af området ved Jernbanegade hænger sammen med den øvrige byfornyelse, som strækker sig fra Hjørring Banegård i syd og helt til Sct. Olai Plads i nord. Når byfornyelsen er gennemført vil også en del af parkeringspladserne (som midlertidigt er nedlagt) på Mammutpladsen blive genskabt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.